• Посилання скопійовано

Юрособа, яка відмовляється від сплати єдиного податку 4 групи, має подати уточнену декларацію

Якщо платник ЄП 4 групи самостійно виявив, що за результатами податкового року не виконуються умови для застосування такої групи, то з наступного податкового року він має звітувати і сплачувати податки за загальними правилами

Юрособа, яка відмовляється від сплати єдиного податку 4 групи, має подати уточнену декларацію

ДФСУ у підкатегорії 108.05 ЗІР відповіла, які дії ЮО у разі самостійної відмови від сплати ЄП четвертої групи або порушення умов застосування спрощеної системи таким платником.

Відповідно до п. 299.10 ст. 299 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ) реєстрація платника єдиного податку четвертої групи може бути анульована шляхом виключення з реєстру платників єдиного податку за рішенням контролюючого органу у разі:

подання платником податку заяви щодо відмови від застосування спрощеної системи оподаткування у зв’язку з переходом на сплату інших податків і зборів, визначених ПКУ, - в останній день календарного кварталу, в якому подано таку заяву.

Згідно з п. 294.1 ст. 294 ПКУ податковим (звітним) періодом для платників єдиного податку четвертої груп є календарний рік.

Платники єдиного податку четвертої групи щороку самостійно обчислюють суму податку станом на 1 січня і не пізніше 20 лютого поточного року подають відповідному контролюючому органу за місцезнаходженням платника податку та місцем розташування земельної ділянки податкову декларацію на поточний рік за формою, встановленою у порядку, передбаченому ст. 46 ПКУ (п.п. 295.9.1 п. 295.9 ст. 295 ПКУ).      

При цьому податок сплачується щоквартально протягом 30 календарних днів, що настають за останнім календарним днем податкового (звітного) кварталу (п.п. 295.9.2 п. 295.9 ст. 295 ПКУ).

Таким чином, юридична особа у разі самостійної відмови від сплати єдиного податку четвертої групи має подати за результатами кварталу, в якому відмовляється від сплати такого податку, уточнену декларацію з відповідними уточненнями показників сум єдиного податку, розрахованих на поточний рік. Платник подає заяву про відмову від сплати єдиного податку четвертої групи.

У разі відмови від сплати єдиного податку четвертої групи платник може перейти на загальну систему оподаткування або на сплату єдиного податку третьої групи.

Якщо платник єдиного податку четвертої групи приймає рішення про застосування третьої групи, то не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку кварталу, в якому заплановано застосування третьої групи платників єдиного податку, він має подати заяву про перехід на сплату єдиного податку третьої групи за умови, що протягом календарного року, який передує періоду переходу на третю групу єдиного податку, таким платником дотримано вимоги, встановлені в п. 291.4 ст. 291 ПКУ.

Підпунктом 298.8.4 п. 298.8 ст. 298 ПКУ встановлено, що у разі коли доход від реалізації продукції сільськогосподарського товаровиробництва, перелік яких визначений п.п. 298.8.3 п. 298.8 ст. 298 ПКУ, за результатами податкового (звітного) року менше 75 відсотків від загального доходу, то платник єдиного податку четвертої групи має перейти на загальну систему оподаткування. 

Згідно з п. 50.1 ст. 50 ПКУ у разі якщо у майбутніх податкових періодах (з урахуванням строків давності, визначених ст. 102 ПКУ) платник податків самостійно (у тому числі за результатами електронної перевірки) виявляє помилки, що містяться у раніше поданій ним податковій декларації (крім обмежень, визначених цією статтею), він зобов’язаний надіслати уточнюючий розрахунок до такої податкової декларації за формою чинного на час подання уточнюючого розрахунку.

Отже, платник єдиного податку четвертої групи, який самостійно виявив, що за результатами податкового (звітного) року не виконуються умови для застосування такої групи, передбачені п. 298.8 ст. 298 ПКУ, має з наступного податкового (звітного) року надавати звітність та сплачувати податки за загальними правилами.

Джерело: Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ФОП на єдиному податку»