• Посилання скопійовано

Автоматичне громадянство РФ у Криму: що робити українцю?

18 квітня - крайній термін для кримчан, коли вони можуть подати заяву про бажання зберегти громадянство України. Інакше вони автоматично визнаються громадянами Росії

Автоматичне громадянство РФ у Криму: що робити українцю?

Однак що робити громадянам України, зареєстрованим у Криму, але які проживають, наприклад, у Києві чи інших областях? Який правовий статус отримають ті громадяни України, які не отримають російський паспорт, так само як і не напишуть відповідну заяву про відмову від громадянства РФ?

 

Керуючий партнер Адвокатського об'єднання Володимир Ямпольський дещо прояснив ситуацію з цих питань.

Насамперед, він зауважив, що автоматичне визнання таких жителів громадянами РФ не тягне ніякої зміни їх статусу з точки зору українського законодавства.

Так, Закон України про громадянство не передбачає відповідного для такого випадку підстав припинення українського громадянства. Тому громадяни України, які не отримували паспорт РФ і не писали заяви про відмову від громадянства РФ, залишаються громадянами України з усіма правами та свободами.

От тільки не на території Криму! По суті, з такими громадянами будуть поводитися як з особами, що незаконно перебувають на території РФ. Адже для того щоб залишитися на території Криму необхідно буде отримати дозвіл на проживання у РФ.

У свою чергу вид на проживання в РФ, згідно з Федеральним Законом «Про правове становище іноземних громадян у Російській Федерації», отримується лише після того, як іноземець (нехай навіть той, що володіє нерухомістю в Криму) отримає право на тимчасове проживання. А щоб отримати право на тимчасове проживання необхідно знову-таки підписати відмову від громадянства РФ, бланк якого, до речі, написаний настільки невибагливо, що іноземний громадянин, по-перше, автоматично погоджується з дією Договору між РФ і Кримом, а по-друге, заздалегідь погоджується з будь-якими правовими наслідками своєї відмови, навіть не ознайомившись з такими наслідками.

І проте, якщо громадянин України хоче залишитися проживати в Криму, але при цьому не хоче набувати права і обов'язки громадянина РФ (в тому числі і служити в російській армії), обійтися без такої відмови буде неможливо. Крайній термін - 18 квітня - також продовжуватися не буде.

На жаль, політична ситуація в Криму сьогодні така, що навіть відмова від громадянства РФ відбувається з великими проблемами. Так, федеральні пункти міграційної служби РФ, які приймають заяви про відмову від громадянства РФ, відкриті в дуже обмеженій кількості. По одному в Сімферополі, Білогірську, Бахчисараї. Тобто всі пункти знаходяться в радіусі 40 кілометрів від Сімферополя, в той час як у Феодосії та Керчі перебуває велика група людей, які не хочуть бути громадянами Росії.

Той, хто не зможе самостійно дістатися міграційної служби, може відправити туди листа з повідомленням. Вкласти в нього бланк заяви, додати копію свого паспорта, а якщо є неповнолітні діти - копії свідоцтва про народження дітей. Тоді таким громадянам за зворотною адресою буде вислана довідка, що таку заяву прийнято. Наскільки ця довідка буде легітимна, не знає ніхто.

Крім того, знову ж ніхто не гарантує, що всі такі громадяни України автоматично отримають посвідку на проживання в Криму. Справа в тому, що відповідно до статті 6 Федерального закону дозвіл на тимчасове проживання може бути видано іноземному громадянину в межах квоти, затвердженої Урядом Російської Федерації. Яка квота буде затверджена для жителів Криму - негромадян РФ - поки можна лише здогадуватися.

Поки ж лише можна констатувати той факт, що всі ці перепони з підтвердженням українського громадянства будуються виключно для того, щоб в результаті можна було сказати, що тільки три відсотки жителів півострова захотіли залишитися у складі України.

Джерело: Закон&Бізнес

Рубрика: Суспільство і життя/Суспільство, події

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Суспільство, події»