• Посилання скопійовано

"Сюрпризи" осені: світло подорожчає на 80%, долар злетить, а ціни поповзуть вгору

Через подорожчання “комуналки” в Міністерстві економічного розвитку і торгівлі очікують інфляцію

На українців вже за тиждень чекає чергове зростання цін на “комуналку”. Згідно з постановою НКРЕКУ №220, з 1 вересня електроенергія при споживанні від 100 кВт подорожчає на 81%. Крім того, восени продовжиться девальвація гривні і зростання цін на продукти. Сайт “Сегодня.ua” з’ясував, які “сюрпризи” чекають на українців вже наступного місяця.

 

“Комуналка”: подорожчає світло і прийдуть перші платіжки за опалення

Національна комісія, яка здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), згідно з постановою №220, затвердила підвищення тарифів на світло у п’ять етапів. Так, українцям доведеться більше платити за електрику вже з наступного місяця.

Нині при споживанні до 100 кВт*год кожен кіловат коштує 57 копійок, а вже у вересні буде коштувати 71,4 копійки. При споживанні від 100 до 600 кВт*год. зараз кожен кіловат коштує 99 копійок, а з 1 вересня – 129. Наприклад, якщо за 300 кВт*год. сім’ї доводиться платити 255 гривень, наступного місяця за таку саму кількість електроенергії доведеться віддати 329 гривень. Ці тарифи будуть актуальні до березня 2017 року року. Уже в квітні наступного року 300 кВт*год. подорожчають до 426 гривень.

Вже цієї осені українці отримають перші платіжки з новими тарифами на опалення. Так, в результаті подорожчання газу на 47% підприємства переглянули тарифи на гарячу воду і опалення. У кожному місті теплокомуненерго розрахували, наскільки доведеться підняти тариф через дорогий газ. Так, за даними “Київенерго”, якщо раніше на один Гкал тепла доводилося витрачати газу на 392,45 грн, після подорожчання “блакитного палива” ця сума зросла до 902,97 грн. У структурі тарифу на тепло 64% – вартість газу, 17% – податки, решта – електроенергія, зарплати і т.д. За квадратний метр опалювальної площі в Києві після подорожчання доведеться платити 32,97 грн, а за 1 Гкал – 1416 грн.

Водночас в місті-супутнику Южноукраїнської АЕС тепло виробляють за допомогою атомної енергетики. Вартість виробництва одного Гкал тепла – всього 163 гривні, тобто в 7 разів дешевше, ніж у “Київенерго”. Кінцевий тариф (з урахуванням всіх додаткових витрат) для жителів Южноукраїнська – 202 гривні за Гкал і 4,91 гривні за квадратний метр.

Скільки доведеться заплатити в Києві за опалення:

  • 1 к.кв (30 кв. м) – 989 гривень
  • 2 к.кв (50 кв. м) – тисячу шістсот вісімдесят чотири гривні
  • 3 к.кв (70 кв. м) – 2307 гривень

 

Гривня восени традиційно впаде *

Після відносного “літнього затишшя”, розповідають українські економісти, восени очікується значна девальвація гривні. За кілька тижнів національна валюта “подешевшала” на 45 копійок (дані НБУ). Зараз долар продається по 25,26 гривні, а на початку серпня – по 24,8 гривні. За оцінками експертів, цілком імовірно, що до кінця осені українці будуть купувати долар по 27 гривень.

Національний регулятор пояснив: гривня “впала” через зовнішньополітичну ситуацію (обстановка в Криму і звинувачення президента РФ Володимира Путіна на адресу України). При цьому фундаментальні фактори, такі як темп інфляції, урожай зернових, кон’юнктура на світових ринках, залишаються сприятливими.

“Це (сприятлива обстановка. – Прим.ред.) Забезпечено стрімким падінням темпів інфляції, високим урожаєм зернових і позитивною кон’юнктурою на світових ринках сталі і залізної руди”, – повідомляють в прес-службі НБУ.

Водночас економічні експерти дають не найпозитивніші для української валюти прогнози. Восени, упевнений головний аналітик Concorde Capital Олександр Паращій, девальваційний тиск збільшиться і вже до кінця року курс сягне позначки 27 гривень за долар. Як пояснив експерт, якщо за перше півріччя Україна імпортувала всього 3 млрд кубометрів газу, то в другій половині року доведеться купити за валюту 8 млрд кубометрів “блакитного палива”. Крім того, саме на осінь припадає період активного “гасіння” валютних кредитів.

За прогнозами виконавчого директора Міжнародного Фонду Блейзера Олега Устенка, якщо Україна до середини осені отримає транш від МВФ, курс долара буде коливатися в межах 25-27 гривень. Якщо ж налагодити співпрацю з фондом не вдасться, американська валюта може подорожчати до 30 гривень. При цьому, за оцінками експерта, ймовірність негативного сценарію становить не більше ніж 10%.

 

Ціни зростатимуть разом із зарплатами *

Мінекономрозвитку прогнозує зростання цін восени через тиск з боку світового ринку, підвищення тарифів на гарячу воду, опалення та електроенергію. У Кабінеті міністрів розраховують, що цього року інфляція сягне 12%. За сім місяців ціни зросли на 4,8%, у другому півріччі, припускають чиновники, ціни можуть вирости ще на 7,4%.

Водночас влітку, як відзначили в міністерстві, ціни на продукти знижувалися. “Причинами зниження цін на споживчому ринку [влітку] були типові для літніх місяців чинники. Перш за все це сезонність – збільшення пропозиції сільськогосподарської продукції: як продукції рослинництва – через надходження на ринок овочів нового врожаю відбулося їх суттєве здешевлення, так і продукції тваринництва. Надлишок сировини на ринку молока зумовив зниження цін на молочну продукцію “, – відзначили в міністерстві.

Експерти дослідницької компанії “Інфагро” зазначають, що з жовтня почнуть дорожчати молочка, м’ясо (в середньому на 30%). Також, за їхніми підрахунками, стане більше недорогої ковбаси, сирів, а імпортна і вітчизняна продукція вищого сорту подорожчає на 35-40%. Великі виробники вже прогнозують подорожчання соняшникової олії на 10%, виростуть ціни і на хліб (наскільки – поки невідомо).

У грудні мінімальну зарплату Кабінет міністрів обіцяє підняти до 1600 гривень, разом з цим на 10% зростуть зарплати бюджетників. HR-експерт Олександр Бєлоус припускає: зарплати в приватному секторі зростатимуть швидше. За оцінками експерта, в цілому заробітки українців до кінця року можуть збільшитися на 15%.

“Традиційно восени спостерігається пожвавлення бізнесу. Звичайно, зростатимуть зарплати, але це залежить від багатьох факторів, в тому числі і від економічної ситуації. В окремих секторах зарплати можуть вирости і на 20%, але в цілому можна зараз говорити, що бізнес налаштований стримано . Зарплати зростають, але водночас восени з ринку зникнуть сезонні вакансії, в основному в сфері обслуговування “, – упевнений Олександр Білоус.

Нагадаємо, в Україні середня зарплата, за даними Державної служби статистики, сягає 5000 гривень, при цьому понад 40% отримують менше 2000 гривень. Експерти відзначають: найважча ситуація з працівниками бюджетної сфери. Чиновникам і правоохоронцям зарплати підвищили, водночас педагоги і медики задовольняються мізерними окладами.

Джерело: Сьогодні

Рубрика: Суспільство і життя/Суспільство, події

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Суспільство, події»