• Посилання скопійовано

Чи стануть євростандарти будівництва більш доступними для українців?

Підписання Угоди про асоціацію та вступ України до Зони вільної торгівлі ніяк не відобразиться на ринку житлової нерухомості

Чи стануть євростандарти будівництва більш доступними для українців?

За останніми підрахунками Державної служби статистики, від початку року в Україні було збудовано житла на 4,03 мільярда гривень. Це майже на 15% більше, ніж за відповідний період минулого року. Тоді за січень — травень побудували житлової нерухомості на 3,44 мільярда гривень. Загалом же за минулий рік в Україні побільшало квартир на 10,58 мільярда гривень.

Утім, тенденції на українському ринку будівництва — не найкращі. В останньому рейтингу прозорості світових ринків нерухомості (Global Real Estate Transparency Index 2014), складеному міжнародною консалтинговою компанією Jones Lang LaSalle (JLL), Україна опустилася з 61 на 74 місце і перейшла в розряд країн з низькою прозорістю (між Панамою і Кувейтом). Причиною цьому, запевняють аналітики JLL, стала політична нестабільність у країні.

Для порівняння, сусідня Польща посіла в рейтингу 17 місце, закріпивши за собою звання найпрозорішого ринку в регіоні. Хоча після вступу до Євросоюзу ціни на нерухомість тут значно зросли — за 2004 рік приблизно на 500 злотих за квадратний метр. Сьогодні ж придбати помешкання в Польщі можна в середньому за 5 тисяч злотих за квадратний метр. Та й загалом, ціни на житло в ЄС зростають. Відповідно до даних Євростату, тільки за останній квартал минулого року купити помешкання в ЄС стало дорожче на 0,7%.

Чи змінить Угода про асоціацію та вступ України до ЗВТ ситуацію на ринку житлової нерухомості й як? Відповіді читайте нижче — в коментарях експертів «Дня».

Віктор ОБОРСЬКИЙ, керівник Департаменту стратегічного консалтингу компанії UTG:

— Житлову нерухомість в Україні орієнтовано на внутрішній ринок. І ніяких особливих змін очікувати не варто. Іноземці не будуть масово скуповувати у нас нерухомість. Тому що ми — не Монако, Болгарія чи Туреччина, де варто б мати житло, крім основного. Також ми не є країною, в яку масово приїжджатимуть/емігруватимуть люди з ЄС. Відповідно, підписання Угоди про асоціацію та вступ України до Зони вільної торгівлі ніяк не відобразиться на ринку житлової нерухомості. Яким був внутрішній попит, таким він і залишився.

Щоправда, було б добре, щоб і українці могли купувати це житло. Адже у зв’язку із зміною курсу долара відносно гривні ціни на ринку значно змінилися. Наразі вони, звичайно, не загалом, але поступово піднімаються до того курсу, який зараз є.

Європейські будівельні компанії теж не будуть масово заходити в Україну. Тому що, по-перше, у нас високі ризики на ринку, низький рівень платоспроможного попиту, відсутність доступної іпотеки. По-друге, країна знаходиться в стані збройного конфлікту. Навіть якщо його певним чином і буде залагоджено, то все одно в середньостроковій перспективі немає вагомих причин для європейських девелоперів житлової нерухомості приходити до нас.

Окрім цього, платоспроможний попит на житло дуже локалізований по великих містах. І в усіх цих містах вже є свої локальні забудовники, які задовольняють цей попит.

Можливо, європейці могли б попрацювати в нішевих проектах, з дуже забезпеченими клієнтами. Але їх в Україні це не цікавить.

Лев ПАРЦХАЛАДЗЕ, президент Конфедерації будівельників України:

— Ми сподіваємося, що підписання Угоди про асоціацію з ЄС дасть змогу українським будівельникам виходити на розвинений та конкурентний європейський ринок. Необхідні умови для цього є: наші будівельники володіють достатнім досвідом та знаннями. Водночас заробітні плати у нас нижчі порівняно з європейськими.

Якщо говорити про вихід європейських компаній на український будівельний ринок, то він можливий за кількох умов, тому що у нас діють специфічні процедури. Іноземні компанії можуть наразі виступати інвесторами або партнерами.

Ціна на нерухомість в Україні залежить від собівартості будівництва, а вона останнім часом зростає через ціну залучених коштів, зростання ціни на метал, паливо тощо. Українським будівельним компаніям цікавий європейський фінансовий ринок, оскільки це дасть можливість залучати кошти під низькі відсотки (до 5%), що дозволить значно знизити собівартість проекту.

Сергій ЗЛИДЕНЬ, президент Асоціації фахівців із нерухомості України:

— Підписання асоціації з ЄС матиме позитивний вплив на ринок нерухомості України. Договір стане тим дзвіночком, який сповістить іноземних інвесторів, що ризики вкладання інвестицій у економіку нашої держави мінімальні. Тому вже з осені варто очікувати, що інтерес інвесторів з Європи до української нерухомості зросте. Це прямі інвестиції в будівельну галузь, від яких насамперед виграють забудовники.

Крім прямих інвестицій, варто очікувати збільшення попиту на нерухомість. Адже поглиблення співпраці з європейськими компаніями приведе до того, що іноземні компанії будуть активніше виходити на вітчизняний ринок. А це означає, що їм як мінімум знадобляться офіси і житло для співробітників.

Усе це стане причиною пожвавлення на ринку нерухомості. Однак нині говорити про збільшення вартості квадратного метра зарано. Ринок зазнав значних втрат, тож навряд він найближчим часом зможе вийти на показники минулих років. А це означає, що пропозиція і надалі буде перевищувати попит. За нашими прогнозами, ціни почнуть зростати лише тоді, коли ринок насититься. За найсприятливіших умов очікувати цього раніше весни наступного року не варто.

Однак не слід забувати, що інтерес інвесторів до України напряму залежатиме від політичної та економічної ситуації всередині країни. Якщо не вдасться стабілізувати ситуацію на сході або економіка країни продовжить стагнувати, то очікувати на серйозні інвестиції не варто. Тому, щоб будівельний ринок нерухомості мав змогу отримати додаткові інвестиції з-за кордону, владі слід працювати над забезпеченням політичної та економічної стабільності.

Марія Юзич

Джерело: День

Рубрика: Суспільство і життя/Нерухомість, житло, земля

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Нерухомість, житло, земля»