• Посилання скопійовано

Запроваджено нові можливості Національної кадастрової системи

Запровадження нових функцій Державного земельного кадастру дасть можливість землевласникам та землекористувачам мати повну та достовірну інформацію про свої земельні ділянки

Запроваджено нові можливості Національної кадастрової системи

За ініціативою Голови Держземагентства України Сергія Рудика розроблено нові функціональні можливості Національної кадастрової системи (НКС), які удосконалюють роботу НКС та дозволяють кадастровим реєстраторам поліпшити обслуговування громадян, оперативно вносити до електронної системи відомості про власників та користувачів за інформацією Укрдержреєстру.

Основні причини недосконалості системи у недостатньому фінансуванні. Адже Державний реєстр земель в його нинішньому стані не існує у вигляді єдиної електронної бази відомостей з однорідним набором даних, а представляє собою багаторічну розрізнену інформацію на паперових носіях, що містять багато помилок та неточностей, оскільки інформація накопичувалася з того часу, коли реєстрацію прав на земельні ділянки вели органи місцевого самоврядування.

Виправлення цих помилок та неточностей сьогодні здійснюють територіальні органи Держземагентства України без додаткового фінансування з державного бюджету. Процес збору та перенесення до електронної бази даних зазначених відомостей (без чого передача їх будь-кому є неможливою) потребуватиме певних витрат часу (близько трьох років) та значних видатків із державного бюджету (800 млн гривень).

– Після ґрунтовного аналізу ми спільно з громадськістю визначили сім найбільш важливих функцій, які можна було ввести найближчим часом без додаткового фінансування. Вони були запроваджені в онлайн-режимі і від сьогодні державні кадастрові реєстратори отримали додатковий інструментарій, завдяки чому вже сотні громадян перестали ходити по кабінетах, шукаючи правди, – зазначив Голова Держземагентства України Сергій Рудик.

Зокрема, були запроваджені такі функції:

– внесення відомостей про обмеження у використанні земельної ділянки (вже проведено 115 операцій з державної реєстрації обмежень у використанні земель);

– внесення відомостей про межі адміністративно-територіальних одиниць;

– внесення відомостей про координати пунктів Державної геодезичної мережі;

– внесення відомостей до Державного земельного кадастру про межі частини земельної ділянки, на яку поширюються права сервітуту;

– внесення виправлених відомостей до Державного земельного кадастру про межі земельної ділянки;

– виправлення помилок щодо координат поворотних точок меж земельної ділянки;

– виправлення помилок у кадастровому номері земельної ділянки.

Запровадження нових функцій Державного земельного кадастру дасть можливість землевласникам та землекористувачам мати повну та достовірну інформацію про свої земельні ділянки.

Джерело: Державне агентство земельних ресурсів

Рубрика: Суспільство і життя/Нерухомість, житло, земля

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Нерухомість, житло, земля»