• Посилання скопійовано

Заставлені земельні ділянки пропонують продавати через електронні торги

НАБУ пропонує передбачити реалізацію заставлених земельних ділянок через електронні торги

Заставлені земельні ділянки пропонують продавати через електронні торги

Незалежна асоціація банків України (НАБУ) пропонує передбачити механізм реалізації заставлених земельних ділянок у Тимчасовому порядку реалізації арештованого майна шляхом проведення електронних торгів. Про це говориться у листі НАБУ на адресу Міністерства юстиції України.

«НАБУ звертається з проханням про внесення змін до Тимчасового порядку в частині забезпечення реалізації земельних ділянок через електронні торги, що не тільки покращить процес урегулювання проблемної заборгованості у банківському секторі, а й сприятиме ефективнішому виконанню судових рішень в Україні», – говориться у листі НАБУ.

Свою позицію Асоціація мотивує тим, що звернення стягнення на будинок, квартиру, земельну ділянку, інше нерухоме майно фізичної особи проводиться у випадку відсутності в боржника достатніх коштів чи рухомого майна. При цьому в першу чергу звертається стягнення на окрему від будинку земельну ділянку, інше приміщення, що належить боржнику.  Разом з житловим будинком стягнення звертається також на прилеглу земельну ділянку, що належить боржнику.

Однак у Тимчасовому порядку про проведення електронні торги визначено, що арештованим майном є рухоме або нерухоме майно боржника (зокрема, крім земельних ділянок), на яке звернено стягнення і яке підлягає примусовій реалізації.

Посилаючись на цю норму, в ході значної кількості виконавчих проваджень відносно боржників банків, відділи Державної виконавчої служби не передають на електронні торги не тільки окремі земельні ділянки, що вільні від забудови, а й житлові будинки, котрі знаходяться на цих земельних ділянках.

«Таким чином, склалась ситуація, коли через неможливість врегулювати борги недобросовісних позичальників за рахунок продажу належних їм земельних ділянок, що знаходяться в іпотеці як забезпечення за кредитами, банківська система України зазнає суттєвих фінансових збитків та не може реалізувати права іпотекодержателя, встановлені чинним законодавством», – констатує НАБУ.

Джерело: Незалежна асоціація банків України

Рубрика: Суспільство і життя/Нерухомість, житло, земля

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Нерухомість, житло, земля»