• Посилання скопійовано

Забудовниками, які прив'язували ціни на свої квартири до гривні загрожує банкрутство

Різкий обвал курсу долара ще сильніше погіршить ситуацію на ринку нерухомості, який і без того простоював

Забудовниками, які прив'язували ціни на свої квартири до гривні загрожує банкрутство

«Вторинний сегмент завмер ще наприкінці минулого року. Люди зафіксували свої ціни в американській валюті: квадратний метр в хрущовці коштує близько тисячі доларів. І господарі не готові ні до зниження валютних цін, ні до переведення вартості житла в гривню. Вони готові чекати. Попиту на квартири за такими цінами немає, і багато знімають оголошення з продажу. Ті, кому дуже терміново потрібні гроші, просто переорієнтуються на оренду. Вона, до речі, через девальвацію гривні теж подорожчала – в середньому на тисячу гривень», – розповів аналітик Сергій Костецький.

Наприклад, у Києві знімання однокімнатної квартири з ремонтом і технікою недалеко від метро сьогодні коштує близько 5-6 тис. грн, і приблизно за ті ж гроші можна знайти немебльовані двушку (або зі старими меблями) в спальному районі.

Справжня катастрофа назріває через девальвацію з новобудовами. Точніше, тими забудовниками, які прив’язували ціни на свої квартири не до долара, а до гривні.

«Така фіксація цін в нинішній ситуації призведе до банкрутства будівельних компаній і заморожування багатьох об’єктів. В економ-сегменті частка імпортних будматеріалів досягає 30%, але багато забудовників до того ж отримували кредити у валюті, тому в структурі собівартості квадрата частка валюти доходить до 70-80%. У результаті собівартість столичних новобудов становить ніяк не нижче 800 у. е., в той час як багато об’єктів продаються з розрахунку 400-500 у.е./кв.м », – резюмував Костецький.

Експерти не радять людям зараз кидатися на вигідні пропозиції щодо купівлі новобудов на початкових етапах будівництва. Побоюються, що будинки не будуть добудовані.

На підставі: Вести

Рубрика: Суспільство і життя/Нерухомість, житло, земля

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Нерухомість, житло, земля»