• Посилання скопійовано

ДПСУ підтвердила: власні кошти, внесені на розрахунковий рахунок, є доходом «єдиноподатника»

Лист ДПСУ від 23.08.2012 р. «Щодо власних коштів, внесених фізичною особою — підприємцем — платником єдиного податку на власний поточний рахунок в установах банків для здійснення підприємницької діяльності, і відображення цих коштів у книзі обліку доходів»

ДПС у листі від 23.08.2012 р. відповіла на запит щодо власних коштів, внесених фізособою-підприємцем — платником ЄП на власний поточний рахунок в установах банків для здійснення підприємницької діяльності (закупівлі товарів (матеріалів, комплектуючих) та відображення цих коштів у книзі обліку доходів.
При цьому ДПС нагадує, що згідно з п. 292.1 ст. 292 ПКУ доходом для фізособи-підприємця — платника ЄП є дохід, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі, визначеній пунктом 292.3 статті 292 ПКУ. У дохід не включаються отримані такою фізособою пасивні доходи у вигляді процентів, дивідендів, роялті, страхові виплати і відшкодування, а також доходи, отримані від продажу рухомого та нерухомого майна, яке належить на праві власності фізичній особі та використовується в його господарській діяльності .
Поточні банківські рахунки для фізосіб-резидентів діляться на: поточні рахунки фізосіб-підприємців, що відкриваються для здійснення підприємницької діяльності, і поточні рахунки фізосіб, які не є підприємцями.
Фізособа-підприємець має право вільно користуватися коштами з розрахункового рахунку, відкритого для здійснення підприємницької діяльності, за умови сплати всіх податків, зборів та інших платежів, передбачених законодавством.
Відповідно до пп. 296.1 ст. 296 ПКУ платники ЄП, які обрали I, II і III гр., ведуть облік у порядку, визначеному пп. 296.1.1 — 296.1.3 ст. 296 ПКУ, шляхом щоденного відображення отриманих доходів за підсумками робочого дня в книзі обліку доходів (форма книги обліку доходів і порядок її ведення затверджені наказом мінфіну від 15.12.2011 р. №1637).
У Книзі відображається фактично отримана сума доходу від здійснення діяльності із сумарним підсумком за місяць, квартал, рік. Записи у Книгу вносяться за підсумками робочого дня, протягом якого отримано дохід, зокрема кошти, що надійшли на поточний рахунок платника податку та/чи отримані готівкою, сума заборгованості, за якою минув строк позовної давності, фактично безоплатно отримані товари (роботи, послуги).
Платник податку вносить до Книги відомості в такому порядку: у гр. 1 указується дата запису, у гр. 2 — 7 відображається дохід від провадження госпдіяльності, оподатковуваний податком за ставками, встановленими відповідно до п. 293.2 та пп. 2 п. 293.3 ст. 293 ПКУ, а саме: у гр. 2 зазначається отримана сума коштів за продані товари, виконані роботи, надані послуги.
Платники ЄП ІІІ гр., які є платниками ПДВ, ведуть облік доходів і витрат і в гр. 2 Книги вказують отриману суму коштів за продані товари (роботи, послуги) без ПДВ.
Дані Книги використовуються платником для заповнення податкової декларації платника ЄП.
Отже, всі кошти, що надійшли на розрахунковий рахунок, відкритий фізособою для здійснення підприємницької діяльності, включаються до валового доходу фізособи-підприємця — платника ЄП.

Автор: Хоміцка Маріанна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Готівковий обіг та каса»