• Посилання скопійовано

Підприємці без РРО: закон набрав чинності

23 липня набрав чинності Закон, згідно з яким підприємці 1 групи, а також 2 і 3 груп єдиного податку з доходом до 1 млн грн звільнені від обов'язку застосування РРО

Закон України від 01.07.2015 р. № 569-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законів України щодо застосування реєстраторів розрахункових операцій» сьогодні опублікований в "Голосі України" №131 і відповідно відсьогодні, 23 липня, набув чинності. 

Що змінив цей Закон?

1) дозволено не застосовувати РРО платникам єдиного податку:

  • першої групи;
  • другої і третьої груп (фізичні особи - підприємці) незалежно від обраного виду діяльності, обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 1 млн грн. У разі перевищення застосування РРО є обов’язковим. Застосування реєстратора розрахункових операцій розпочинається з першого числа першого місяця кварталу, наступного за виникненням такого перевищення, та продовжується у всіх наступних податкових періодах протягом дії свідоцтва платника єдиного податку.

2)  виключено норму щодо обовязкового зберігання в КОРО фіскальних чеків (для госпуб'єктів, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі  при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також операції з приймання готівки для подальшого її переказу);

3) вимоги щодо:

  • ведення обліку товарних запасів на складах та/або за місцем їх реалізації,
  • здійснення продажу лише тих товарів (послуг), що відображені в такому обліку,
  • забезпечення  відповідності сум готівкових коштів на місці проведення розрахунків сумі коштів, яка зазначена в денному звіті РРО, а у випадку використання розрахункової книжки - загальній сумі продажу за розрахунковими квитанціями, виданими з початку робочого дня;

не поширюються  на  підприємців, які є платниками єдиного податку та не зареєстровані платниками ПДВ;

4) госпуб'єкти, які здійснюють розрахункові операції, повинні вводити в експлуатацію, проводити технічне обслуговування без порушення раніше здійсненого належним чином опломбування РРО, ремонтувати РРО через центри сервісного обслуговування.

У разі  виявлення  несправностей  РРО,  а  також пошкодження  засобів контролю  протягом робочого дня, в якому виявлено несправності чи пошкодження, потрібно:

  • письмово або засобами електронного зв’язку в довільній формі повідомити центр сервісного обслуговування,
  • протягом двох робочих днів після дня виявлення несправностей чи пошкодження письмово або засобами електронного зв’язку в довільній формі повідомити про це контролюючий орган, у якому госпсуб’єкт зареєстрований платником податків.

На період виходу з ладу РРО та здійснення його ремонту або у разі тимчасового, але не більше 7 робочих днів (раніше ще було уточнення -72 годин), вимкнення електроенергії проведення розрахункових операцій здійснюється з використанням КОРО та РК або із застосуванням резервного РРО.

5) виключено норму, згідно з якою облік товарних запасів ФОП повинен був вести у порядку, визначеному чинним законодавством, а юрособа (її філія, відділення) - у порядку, визначеному НП(С)БО (стаття 6 Закону про РРО);

6) уточнено, що РРО та РК не застосовуються при виконанні банківських операцій, крім:

  • операцій з купівлі-продажу іноземної валюти, якщо такі операції виконуються не в касах уповноважених банків;
  • операцій комерційних агентів банків та небанківських фінансових установ з приймання готівки для подальшого її переказу з використанням програмно-технічних комплексів самообслуговування, за винятком програмно-технічних комплексів самообслуговування, що дають змогу користувачеві здійснювати виключно операції з отримання коштів;

7) не підлягають виключенню з Державного реєстру моделі РРО, що раніше пройшли первинну реєстрацію та використовуються госпсуб’єктом, до закінчення строку їх служби (строку, протягом якого виробник (постачальник) гарантує працездатність таких реєстраторів, у тому числі комплектувальних виробів та їх складових частин, збереження інформації у фіскальній пам’яті, за умови дотримання користувачем вимог експлуатаційних документів).

Строк між первинною реєстрацією РРО та датою їх виключення з Держреєстру не повинен бути меншим семи років. У разі зміни законодавчих вимог до використання РРО виробник (постачальник) зобов’язаний, за наявності технічних можливостей, здійснити його доопрацювання.

8) Центри сервісного обслуговування, серед іншого, зобов'язані у разі виходу з ладу РРО забезпечувати відновлення його роботи протягом 7 робочих днів. У разі незабезпечення гарантійного ремонту РРО центри зобовязані не пізніше сьомого робочого дня з дня прийняття в ремонт ввести в експлуатацію належним чином зареєстрований на суб’єкта господарювання резервний РРО. За порушення цієї норми Центрам загрожують фінансові санкції у розмірі п’яти мінімальних заробітних плат.

9) Звільняються від санкцій за порушення вимог Закону про РРО:

- до 1 липня 2015 року - госпсуб’єкти:

  • при наданні послуг у разі проведення розрахунків у касах з оформленням прибуткових і видаткових касових ордерів та видачею відповідних квитанцій, підписаних і завірених печаткою у встановленому порядку;
  • при продажу товарів у системах електронної торгівлі (комерції).

При цьому санкції  у період з 1 липня 2015 року до 1 січня 2016 року не застосовуються до суб’єктів господарювання, які до 1 серпня 2015 року уклали договори на постачання реєстраторів розрахункових операцій, включених до Держреєстру РРО, і ввели в експлуатацію такі реєстратори до 1 січня 2016 року;

 - до 1 січня 2016 року - госпсуб’єкти при виконанні операцій:

  • купівлі-продажу іноземної валюти у разі, якщо ці операції виконуються не в касах уповноважених банків,
  • комерційних агентів банків та небанківських фінансових установ з приймання готівки для подальшого її переказу з використанням програмно-технічних комплексів самообслуговування.

Законом також уточнено терміни "реєстратор розрахункових операції", "вбудований електронний контрольно-касовий реєстратор", "постачальник", "програмно-технічний комплекс самообслуговування".

Кабміну доручено до 1 вересня 2015 року затвердити Порядок здійснення органами доходів і зборів контролю за досягненням платниками єдиного податку другої і третьої груп (фізичними особами - підприємцями) обсягу доходу відповідно до пункту 296.10 ПКУ.

Усі новини по темі >>>

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Готівковий обіг та каса»