• Посилання скопійовано

Нюанси використання РРО: роз'яснюють податківці

Чи можливий розрахунок за одним чеком двома розрахунковими картами? Як повернути кошти через РРО? А також як вносити та виправляти записи в книгах ОРО? Розповіли регіональні податківці

Нюанси використання РРО: роз'яснюють податківці

ДФС у Полтавській області від 17.09.2015 р. № 544/Р/16-31-22-04-27 роз'яснило особливості використання РРО у деяких випадках:

1) Розрахунок за одним чеком двома розрахунковими картами

Якщо споживач здійснює розрахунок двома платіжними картками, розрахунковий документ на РРО може друкуватися окремо на кожну суму розрахунку, чи один розрахунковий документ на загальну суму продажу.

2) Повернення коштів через РРО (рекомпенсація)

Якщо алгоритм роботи РРО не забезпечує окремого накопичення у фіскальній пам'яті від'ємних сум розрахунків:

  • дозволяється реєструвати видачу коштів (скасування помилкової суми) за допомогою операції "службова видача";
  • забороняється реєструвати через РРО від'ємні суми з використанням операції "сторно".

У разі якщо оплата за товар (послугу) здійснювалась у безготівковій формі із застосуванням платіжного термінала та РРО, то повернення коштів за неотриманий товар (ненадану послугу) відбувається у безготівковій формі через установу банку на розрахунковий рахунок покупця, відкритий у банку.

3) Виправлення записів в книзі ОРО

Виправлення записів у книзі ОРО можуть бути зроблені тільки тими особами, які здійснювали ці записи, або особами, які виконують їх обов'язки. Виправлення повинно засвідчуватись підписом відповідальної особи суб'єкта господарювання або суб'єкта господарювання - фізичної особи - підприємця. Відповідальна особа призначається суб'єктом господарювання.

4) Яку суму із Z-звіту переносити до КОРО: суму готівки чи готівка + картка/чек?

Суб'єкту господарювання необхідно щоденно виконувати записи про рух готівки та сум розрахунків, в тому числі й у безготівковій формі. Суми розрахунків у безготівковій формі допускається записувати окремо в введену додаткову графу в розділі 2 книги ОРО.

5) Резервний РРО у підприємця

Госпсуб'єкту не обов'язково мати резервний РРО, оскільки можливе здійснення діяльності протягом семи робочих днів з використанням книги обліку розрахункових операцій та розрахункових квитанцій.

Однак якщо сервісний центр не встиг відремонтувати РРО протягом 7-ми днів з дня його прийняття, суб'єкту господарювання необхідно припинити здійснення діяльності до моменту отримання відремонтованого РРО, або зареєструвати та ввести в експлуатацію резервний РРО.

Питання стосовно того, у чиїй власності повинен перебувати резервний РРО, в разі незабезпечення гарантійного ремонту центром сервісного обслуговування, Законом про РРО не визначено.

6) Вклеювання в КОРО "нульового чеку та звіту про передачу даних"

Суб'єкт господарювання повинен забезпечити виконання наприкінці кожної робочої зміни касира Z-звіту та зберігання надрукованого Z-звіту в журналі використання РРО. Підклеювання в книгу ОРО будь-яких інших документів законодавчо не передбачено. Проте за вклеювання в книгу ОРО "нульового" чеку та звіту передачі даних до суб'єкта господарювання фінансових (штрафних) санкцій не передбачено

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Готівковий обіг та каса»