• Посилання скопійовано

Модельний статут — як це працює?

Модельний статут може використовуватися для провадження діяльності різних за організаційно-правовою формою юросіб та повинен містити правила, що регулюють права, обов’язки та відносини, які пов’язані зі створенням, управлінням і провадженням госпдіяльності таких юросіб

Модельний статут — як це працює?

Два роки тому, а саме 27 серпня 2011 року набрав чинності Закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запровадження принципу державної реєстрації юридичних осіб на підставі модельного статуту". Документ передбачає можливість створення і існування юридичної особи на підставі модельного статуту, яким, відповідно до частини першої статті 1 Закону “Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців” є типовий установчий документ, затверджений Кабінетом Міністрів України.

Модельний статут може використовуватися для створення та провадження діяльності різних за організаційно-правовою формою юридичних осіб та повинен містити правила, що регулюють права, обов’язки та відносини, які пов’язані зі створенням, управлінням і провадженням господарської діяльності таких юридичних осіб.

Наразі, існує тільки один модельний статут, який був затверджений постановою Кабміну від 16.11.2011 р. № 1182 — це Модельний статут товариства з обмеженою відповідальністю. На сьогодні товариства з обмеженою відповідальністю є найпопулярнішою формою ведення бізнесу та найпродуктивнішою, адже саме ці підприємства створюють більшу частину ВВП країни. Юридичні особи, які мають організаційно-правову форму товариства з обмеженою відповідальністю становлять кількісно близько півмільйона та складають близька 50-ти відсотків від загальної кількості зареєстрованих в нашій країні юридичних осіб. Про велику увагу до цієї організаційно-правової форми свідчить той факт, що проекти законів про товариства з обмеженою відповідальністю реєструвалися в Парламенті як  минулого шостого скликання (№5507 від 30.12.2009р.), так і нинішнього сьомого скликання (№2011 від 14.01.2013р. та №2011-1 від 25.01.2013р.).

Яких же вдалося досягти результатів за ті два роки, що діють модельні статути? Метою запровадження модельного статуту є здешевлення та спрощення започаткування та ведення бізнесу, а також покращення інвестиційного середовища в нашій країні. Слід зазначити, що не в останню чергу завдяки запровадженню модельного статуту, Україна в минулому році  за результатами дослідження Світового банку та Міжнародної фінансової корпорації “Doing Business — 2013” (“Ведення бізнесу — 2013”) “у загальному заліку” покращила свої показники на 15 пунктів. А за таким критерієм як “відкриття (реєстрація) бізнесу” аж на 66 рейтингових пунктів (переміщення в рейтингу із 116-ї на 50-у позицію)!

Без всякого сумніву, реєстрація юридичної особи по модельному статуту має ряд значних переваг. Серед них, перш за все, відсутність необхідності витрачати час та кошти на складання установчого документа. Крім того, модельний статут неможливо підробити, його не потрібно подавати для реєстрації, не потрібно нотаріально завіряти підписи засновників на ньому , не потрібно підписувати (посвідчувати підписи нотаріально) нову редакцію (зміни) статуту в разі зміни адреси, складу учасників, розміру статутного капіталу, видів діяльності, найменування та внесення інших змін до статуту. Також не потрібно враховувати всі вимоги законодавства до змісту установчих документів; не потрібно засвідчувати нотаріальну копію статуту для відкриття банківського рахунку тощо. Для реєстрації нового товариства з обмеженою відповідальністю достатньо із використанням модельного статуту достатньо лише послатися в рішенні про заснування товариства на домовленість засновників долучитися до модельного статуту та зазначити про це в реєстраційній картці.

Для існуючих вже товариств з обмеженою відповідальністю законодавець також передбачив можливість відмовитися від паперового статуту та долучитися до модельного. Для переходу юридичної особи на діяльність на підставі модельного статуту необхідно лише надати державному реєстратору:

1) рішення учасників товариства про перехід на модельний статут;

2) реєстраційну картку про підтвердження відомостей про юридичну особу з відповідною відміткою;

3) примірник оригіналу статуту для проставлення штампу про те, що юридична особа з відповідної дати провадить діяльність на підставі модельного статуту. Датою провадження діяльності юридичною особою на підставі модельного статуту буде вважатися дата внесення відповідного запису до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців.

Виходячи з переваг, які має запровадження та ведення підприємницької діяльності на підставі модельного статуту слід констатувати, що це нововведення в українському законодавстві значно спрощує ведення малого та середнього бізнесу. 

Джерело: UBR

Рубрика: Держрегулювання/Підприємництво

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Підприємництво»