• Посилання скопійовано

Нововведення в процесі реєстрації підприємців

Михайло Бродський звернувся до Голови Державної реєстраційної служби України Дмитра Ворони з проханням провести роз’яснювальну роботу з держреєстраторами щодо нововведень

Нововведення в процесі реєстрації підприємців

У зв’язку з набранням чинності 28 березня 2014 Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення правового регулювання діяльності юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців» («антирейдерський закон»),  Михайло Бродський звернувся до Голови Державної реєстраційної служби України Дмитра Ворони з проханням провести роз’яснювальну роботу з держреєстраторами щодо нововведень.

Відтак, серед змін до законів та кодексів варто зазначити наступні.

Цивільний  кодекс України:

Забороняється відмовляти в реєстрації юридичної особи з причин, не встановлених законом.

Закон України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців»

У новій редакції викладений порядок скасування державної реєстрації змін до установчих документів юридичної особи на підставі судового рішення та порядок проведення державної реєстрації змін до установчих документів юридичної особи, пов’язаних з приведенням їх у відповідність із судовим рішенням. Нова стаття передбачає виключний перелік підстав для залишення без розгляду документів державним реєстратором, що подаються йому на реєстрацію:

- документи подані за неналежним місцем проведення державної реєстрації;

- документи не відповідають вимогам, встановленим частинами першою, другою, четвертою - сьомою статті 8 та частиною п’ятою статті 10 Закону;

- до державного реєстратора надійшло рішення суду щодо заборони проведення реєстраційних дій;

- документи подані не в повному обсязі;

- документи подані особою, яка не має на це повноважень;

- в ЄДР містяться відомості про реєстраційні дії, проведені після реєстраційної дії, стосовно якої прийнято судове рішення щодо скасування її державної реєстрації.

Строк реєстрації змін до установчих документів юридичної особи не повинен перевищувати 3 робочі дні з моменту надходження документів.

Кримінальний кодекс України 

Встановлена кримінальна відповідальність за підроблення документів, які подаються для проведення реєстрації  та подання завідомо неправдивих відомостей тощо. Відповідальність у такому випадку нестимуть як суб’єкти господарювання, так і держреєстратори.

 Враховуючи важливість та соціальну значимість положень прийнятого «антирейдерського» закону  № 642-VII, Голова Держпідприємництва просить довести до відома реєстраційних служб районних, районних у містах, міських (міст обласного значення), міськрайонних управлінь юстиції інформацію наведену у листі та провести роз’яснювальну роботу щодо застосування положень прийнятого закону.

Джерело: Державна регуляторна служба України

Рубрика: Держрегулювання/Підприємництво

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Підприємництво»