• Посилання скопійовано

Дії платника податків у разі припинення підприємницької діяльності

Податківці надали орієнтовний алгоритм дій платника податків (фізичної особи – підприємця) у разі прийняття рішення про припинення підприємницької діяльності

Дії платника податків у разі припинення підприємницької діяльності

Якщо підприємець - фізична особа вирішила припинити свою підприємницьку діяльність, це необхідно зробити враховуючи порядок та терміни, визначені Законом України від 15.05.2003 №755-IV «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців». І, головне, слід пам’ятати – доки процедуру припинення не доведено до кінця, доки державний реєстратор не внесе відповідний запис про припинення підприємницької діяльності, ФОП – є підприємцем з усіма витікаючими з цього статусу наслідками.

І етап: звернення до державного реєстратора.

Для внесення до Єдиного державного реєстру запису про рішення фізичної особи – підприємця щодо припинення нею підприємницької діяльності така фізична особа – підприємець (ФОП) або уповноважена нею особа повинні подати за належним місцем проведення державної реєстрації (до держреєстратора) наступні документи:

- заяву про припинення підприємницької діяльності фізичної особи – підприємцем;

- документ, що підтверджує внесення плати за публікацію повідомлення про прийняття ФОП рішення щодо припинення підприємницької діяльності;

Дата внесення до Єдиного державного реєстру запису про рішення фізичної особи – підприємця щодо припинення нею підприємницької діяльності є датою початку процедури припинення ФОП підприємницької діяльності.

ІІ етап: звернення до ДПІ.

Після прийняття рішення про припинення підприємницької діяльності та внесення до Єдиного державного реєстру запису про рішення фізичної особи - підприємця щодо припинення нею підприємницької діяльності фізична особа - підприємець зобов'язана подати до органу державної податкової служби за основним місцем обліку:

- заяву про зняття з обліку платника податків за формою N 8-ОПП (за бажанням, адже відповідна інформація надходить до органу доходів і зборів від державного реєстратора);

- оригінали документів, що видаються органами ДПС платнику податків (свідоцтва, патенти, довідки за формою N 4-ОПП, інші довідки тощо) і підлягають поверненню до органу ДПС;

- завірені органом ДПС копії цих документів, якщо такі видавалися та підлягають поверненню до органу ДПС;

ІІІ етап: отримання довідки про відсутність заборгованості по податках.

Коли процедура зняття з обліку в органах державної податкової служби буде вже завершена, підприємець отримує довідку про відсутність заборгованості по податках, зборах (обов’язкових платежах) за формою №22-ОПП та № 3-ЄСВ. Ця довідка дійсна протягом двох місяців від дня її реєстрації.

IV етап: реєстрація припинення підприємницької діяльності.

Не раніше двох місяців з дати публікації у спеціалізованому друкованому засобі масової інформації об’яви про початок процедури припинення в органах державної реєстрації проводиться державна реєстрація припинення підприємницької діяльності фізичною особою – підприємцем.

Фізична особа – підприємець подає державному реєстратору особисто або через уповноважену особу такі документи:

- заповнену реєстраційну картку на проведення державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичною особою - підприємцем за її рішенням;

- довідку відповідного органу доходів і зборів про відсутність заборгованості із сплати податків, зборів;

- довідку відповідного органу Пенсійного фонду України про відсутність заборгованості із сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування та страхових коштів до Пенсійного фонду України і фондів соціального страхування;

- довідку архівної установи про прийняття документів, які відповідно до закону підлягають довгостроковому зберіганню.

І тільки після цього вноситься запис про припинення підприємницької діяльності та підприємницька діяльність вважається припиненою.

Джерело: ДФС у Кіровоградській області

Рубрика: Держрегулювання/Підприємництво

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Підприємництво»