• Посилання скопійовано

Довідка за формою № 22-ОПП – ключ до ліквідації

Довідка за формою № 22-ОПП про відсутність заборгованості із сплати податків, зборів є дійсною протягом двох місяців від дня реєстрації у контролюючому органі

Довідка за формою № 22-ОПП – ключ до ліквідації

Державна реєстрація припинення підприємницької діяльності фізичної особи – підприємця регулюється ст. 46, 47 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців» (далі - Закон).

Фізична особа позбавляється статусу підприємця з дати внесення до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців запису про державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності фізичної особи – підприємця.

Для проведення державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичною особою - підприємцем за її рішенням фізична особа - підприємець або уповноважена нею особа не раніше закінчення строку пред’явлення вимог кредиторів, зазначеного у заяві про припинення підприємницької діяльності, подає державному реєстраторові особисто або через уповноважену особу такі документи:

- довідку відповідного органу доходів і зборів про відсутність заборгованості із сплати податків, зборів;

- довідку відповідного органу Пенсійного фонду України про відсутність заборгованості із сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, страхових коштів до Пенсійного фонду України та фондів соціального страхування.

Довідка за формою № 22-ОПП про відсутність заборгованості із сплати податків, зборів є дійсною протягом двох місяців від дня реєстрації у контролюючому органі.

Після завершення строку дії довідки за формою № 22-ОПП повторна довідка видається контролюючим органом протягом місяця від дня отримання звернення платника податків про заміну довідки у тому ж порядку, що і попередня довідка.

У разі звернення платника податків щодо видачі повторної довідки за рішенням керівника контролюючого органу може бути призначена документальна позапланова перевірка за період, що пройшов від дати закінчення попередньої перевірки.

Враховуючи зазначене, якщо отримана довідка за ф. № 22-ОПП не подана платником податку до державного реєстратора, то такий платник податку вважається не знятим з обліку та зобов’язаний згідно з п. 49.2 ст. 49 Податкового кодексу України за кожний звітний період подавати податкові декларації щодо кожного окремого податку, платником якого він є, незалежно від того, чи провадив такий платник податку господарську діяльність у звітному періоді.

До проведення державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичної особи – підприємця, така особа не втрачає статусу платника податків, не знята з обліку в контролюючому органі та зобов’язана дотримуватися вимог податкового законодавства.

 

Джерело: ДФС у Тернопільській області

Рубрика: Держрегулювання/Підприємництво

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Підприємництво»