• Посилання скопійовано

Від сьогодні припинити підприємницьку діяльність стане легше

7 липня набув чинності Закон про спрощення процедури державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізосіб - підприємців

Від сьогодні припинити підприємницьку діяльність стане легше

Сьогодні, 7 липня, набрав чинності Закон України від 13.05.2014 р. №1258-VII "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення процедури державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичних осіб - підприємців за заявницьким принципом".

Зокрема, внесено зміни до КУпАП, ГКУ, ЦКУ, Законів України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців", "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" та "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування".

Новоприйнятим Законом фізособам надано право негайно припинити свою реєстрацію як ФОП, усуваючи всі перешкоди, що були досі (перевірки, врегулювання боргів тощо). Так, згідно зі ст. 47 Закону про дежреєстрацію, реєстрація припинення фізособи-підприємця відтепер здійснюється не пізніше наступного робочого дня після надання держреєстратору правильно заповненої реєстраційної картки (за формою №12, затвердженою наказом Мін'юсту від 14.10.2011 р. №3178/5). 

Державний реєстратор може залишити реєстраційну картку без розгляду у випадках, якщо підприємець неправильно заповнив таку реєстраційну картку або подав її за неналежним місцем проведення державної реєстрації припинення ФОП підприємницької діяльності.

Також запроваджено норму про те, що колишня ФОП після припинення «користується правами, виконує обов'язки та несе відповідальність, що передбачені для платника єдиного внеску, в частині діяльності, яка здійснювалася нею як фізичною особою — підприємцем».

Якщо фізособа, яка припиняє свою підприємницьку діяльність, мала найманих працівників, їхні права теж будуть захищені. Органи ПФУ зніматимуть з обліку ФОП-страхувальника на підставі відомостей із реєстраційної картки, наданих державним реєстратором, після здійснення передбачених законодавством перевірок страхувальника та остаточного розрахунку (ч. 6 ст. 15 Закону №1058). Так само відбуватиметься і зняття з обліку ФОП — платника ЄСВ в органах Міндоходів згідно з новою редакцією абзацу сьомого ч. 1 ст. 5 Закону про ЄСВ.

Ще одна позитивна новація — можливість подати звітність з ЄСВ поштою (п. 4 ч. 2 ст. 6 Закону про ЄСВ). Мало того, у разі надсилання звітності поштою вона вважається поданою в день отримання відділенням поштового зв'язку від платника ЄСВ поштового відправлення зі звітністю, адже припинення ФОП може бути пов'язане з її виїздом до іншого населеного пункту або навіть до іншої країни. Раніше такий спосіб подання звітності з ЄСВ взагалі не було передбачено, а у п. 2.1 Порядку №454 прямо сказано, що «звіт, надісланий поштою, не вважається поданим». Після внесення змін до Закону про ЄСВ слід очікувати і відповідних змін до Порядку №454.

Окрім того, з ГКУ вилучено норми ст. 59, 60 та 61, якими встановлювалася досить складна процедура припинення та ліквідації СГД. Із ЦКУ вилучено статтю 50-1, яка визначала обов'язки ФОП за зобов'язаннями, пов'язаними з припиненням її підприємницької діяльності. Оскільки процедуру скасовано, то і її порушення вже не є адміністративним правопорушенням (зміни до ст. 166-6 КУпАП), а з НБУ знято повноваження щодо розгляду справ про адміністративні правопорушення, пов'язані з порушенням порядку припинення ФОП (ст. 234-3 КУпАП).

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Підприємництво

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Підприємництво»