• Посилання скопійовано

Податкові пільги для підприємців з зони АТО: які та коли?

ДФСУ роз'яснила застосування норм податкового законодавства фізособами - підприємцями з зони АТО

Податкові пільги для підприємців з зони АТО: які та коли?

ДФСУ у листі від 18.06.2015 р. № 5837/М/99-99-17-02-02-14 нагадує, що  у зв'язку з проведенням АТО на території Донецької і Луганської областей платників податків із деяких територій, які знаходяться в стані збройного конфлікту, тимчасово обслуговуватимуть в інших податкових інспекціях зазначених областей.

Інформація щодо простою у деяких податкових інспекціях та зміни місця обслуговування платників постійно оновлюється на офіційному веб-порталі ДФСУ >>>

Перелік територіальних органів, у яких змінено юридичні адреси та на які покладено виконання функціональних обов'язків з обслуговування платників Донецької та Луганської областей, визначено наказом ДФС від 07.11.2014 р. N 256.

Окрім того, для підприємців з зони АТО передбачено такі пільги:

1) Реєстрація 

Для осіб, які зареєстровані та переселилися з території проведення АТО в період її проведення, реєстрація фізсоби - підприємця здійснюється державними реєстраторами за адресою тимчасового проживання без вимоги державних реєстраторів реєстраційних служб територіальних органів Міністерства юстиції України в областях та місті Києві щодо наявності реєстрації про місце проживання за місцем проведення реєстраційних дій.      

Проведення реєстраційних дій щодо зміни місцезнаходження юросіб та місця проживання фізосіб - підприємців, місцезнаходженням/місцем проживання яких є зона АТО, здійснюється щодо юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців державними реєстраторами реєстраційних служб територіальних органів Міністерства юстиції України в областях та місті Києві.      

2) Продовження граничних термінів подання звітності

Платники Донецької та Луганської областей можуть звернутись до податкового органу за своїм місцезнаходженням із заявою про продовження граничних термінів подання податкової звітності у зв'язку з неможливістю її подання внаслідок дії обставин непереборної сили. Заява подається протягом 30 к.д., наступних за днем закінчення дії таких обставин, у довільній формі зі стислим та чітким обґрунтуванням підстав з документальним підтвердженням.        

Єдиним належним та достатнім документом, що підтверджує настання обставин непереборної сили (форс-мажору), що мали місце на території проведення АТО, як підстави для звільнення від відповідальності за невиконання (неналежне виконання) зобов'язань, є сертифікат Торгово-промислової палати України.        

3) На сьогодні для платників Донецької області забезпечено можливість сплачувати грошові зобов'язання на рахунки, відкриті у розрізі територіально-адміністративних одиниць Донецької області.        

Реквізити бюджетних рахунків для сплати податків і зборів (обов'язкових платежів) відповідно до адміністративно-територіального устрою України  >>>

Кошти, які надходять на ці рахунки, зараховуються до Державного та місцевих бюджетів України в загальному порядку.      

4) Відстрочення та списання податкового боргу

На отримання відстрочення мають право платники податків, у яких у зв'язку з проведенням заходів з подолання терористичної загрози і збереження територіальної цілісності України, існує ймовірність несвоєчасної сплати податків, зборів (обов'язкових платежів) або відсутня можливість їх сплати. Крім цього, податковий борг платника податків, що виник внаслідок обставин непереборної сили (форс-мажорних обставин), може бути списаний як безнадійний. Для цього платник податків повинен звернутися до контролюючого органу за місцем обліку безнадійного податкового боргу та/або за місцем обліку такого платника з письмовою заявою.

5) ЄСВ

Платники єдиного внеску, які перебувають на обліку в фіскальних органах, розташованих на території, де проводилась антитерористична операція або було оголошено військовий чи надзвичайний стан, на період АТО звільняються від своїх обов'язків, зокрема щодо своєчасного та в повному обсязі нарахування, обчислення і сплати єдиного внеску, подання звітності тощо.       Зверніть увагу,  що платники ЄСВ не звільняються від цих обов'язків зовсім. Законодавство лише надає можливість платникам ЄСВ на період проведення АТО не виконувати їх у встановлені строки (своєчасно) та повному обсязі.  Таким чином, ці обов'язки мають бути виконані після закінчення антитерористичної операції.        

Відповідальність, штрафні та фінансові санкції за невиконання (несвоєчасне чи не в повному обсязі виконання) обов'язків (у період з 14 квітня 2014 року до закінчення АТО) до платників ЄСВ, які не пізніше 30 к.д., наступних за днем закінчення АТО, подали до фіскального органу заяву та сертифікат Торгово-промислової палати України, не застосовуються.        

6) Плата за землю

Під час АТО госпсуб'єкти, які провадять діяльність на території її проведення, звільняються від сплати за користування земельними ділянками державної та комунальної власності.  Проте на сьогодні не розроблено порядку застосування зазначених податкових пільг, а також не внесено відповідних змін до ПКУ.

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Підприємництво

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Підприємництво»