• Посилання скопійовано

ДФС не надає довідку про наявність у фізособи статусу підприємця

Податківці повідомили, що надання органами ДФС довідок про наявність у фізичної особи статусу підприємця чинними нормативно-правовими актами не передбачено

ДФС не надає довідку про наявність у фізособи статусу підприємця

ДФСУ у підкатегорії ЗІР відповіла, чи може орган ДФС надати фізичній особі довідку про те, що така особа не зареєстрована як ФОП.

Відповідно до п. 1 ст. 1 Закону України «Про адміністративні послуги» від 06 вересня 2012 року № 5203 – VI із змінами та доповненнями (далі – Закон № 5203) адміністративна послуга - результат здійснення владних повноважень суб’єктом надання адміністративних послуг за заявою фізичної або юридичної особи, спрямований на набуття, зміну чи припинення прав та/або обов’язків такої особи відповідно до закону.

Суб’єктом надання адміністративних послуг на кожну адміністративну послугу, яку він надає відповідно до закону, затверджуються інформаційна і технологічна картки, а у разі якщо суб’єктом надання є посадова особа, - органом, якому вона підпорядковується (п. 1 ст. 8 Закону № 5203).

Слід зазначити, що надання органами ДФС довідок про наявність у фізичної особи статусу підприємця чинними нормативно-правовими актами не передбачено. 

Наказом Державної фіскальної служби України від 13.01.2015 № 7 «Про затвердження інформаційних карток адміністративних послуг» встановлено тимчасовий перелік надання адміністративних послуг, що надаються ДФС та територіальними органами, до якого не включено послугу з надання довідок про наявність у фізичної особи статусу підприємця.

Водночас з метою забезпечення органів державної влади та учасників цивільного обороту достовірною інформацією про юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців відповідно до Закону України 15 травня 2003 року № 755-IV «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців» (далі – Закон № 755) із змінами і доповненнями створено Єдиний державний реєстр юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців (далі - ЄДР).

Відомості, що містяться в ЄДР, є відкритими і загальнодоступними (ст. 20 Закону № 775), за винятком реєстраційних номерів облікових карток платників податків, відомостей про відкриття та закриття рахунків, накладення та зняття арештів на рахунки та майно, відомостей, передбачених частиною другою ст. 17 Закону № 755. Вільний та безкоштовний доступ фізичних та юридичних осіб до ЄДР забезпечений через веб-сайт ЄДР (www.irc.gov.ua).

З урахуванням норм ст. 6 Закону № 755 оформлення витягів, виписок та довідок здійснюють реєстраційні служби територіальних управлінь юстиції обласного значення або районного, районного у місті Києві. При цьому повноваження державного реєстратора, передбачені Законом України 15 травня 2003 року № 755-IV «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців», з прийому документів для надання адміністративних послуг у сфері державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців та видачі оформлених результатів їх надання можуть виконувати посадові особи органів місцевого самоврядування, адміністратори центрів надання адміністративних послуг.

Порядок надання відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб затверджений наказом Міністерства юстиції України від 31 березня 2015 № 466/5, що зареєстрований в Міністерстві Юстиції України 31 березня 2015 року за № 349/26794, із змінами.

Слід зазначити, що розпорядником ЄДР юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців (далі – ЄДР) є Міністерство Юстиції України, яке запровадило он-лайн сервіс отримання відомостей з ЄДР через офіційний веб-сайт за адресою: https://usr.minjust.gov.ua/ua/freesearch.

Джерело: Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс

Рубрика: Держрегулювання/Підприємництво

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Підприємництво»