• Посилання скопійовано

Уряд поставив перепону псевдоімпорту

Прийнято зміни до Порядку визначення строку та умов завершення імпортної операції без увезення товару на територію України

Цього року близько 10 млрд дол. США було виведено з України як сплата за імпортні товари, які фактично не були поставлені до України.
Аби уникнути надалі роботи подібних схем, які дозволяють знекровлювати вітчизняну економіку, Кабінет Міністрів 29 жовтня ухвалив зміни до Порядку визначення строку та умов завершення імпортної операції без ввезення товару на територію України.
Вилучено норму, яка замість сприяння пожвавленню зовнішньоекономічної діяльності та збільшенню обсягів надходжень платежів до бюджету використовувалася суб’єктами підприємницької діяльності для необґрунтованого виведення валютних коштів за кордон. Тобто гроші виводилися з України нібито для купівлі товару, який мали поставити до третіх країн. Останні ж розраховувалися векселями, заборгованість за якими, як правило, була фіктивною. Втім, валютна операція вважалася завершеною і знімалася уповноваженим банком з контролю. При цьому такі дії давали можливість ухилятися від відповідальності за порушення законодавства у сфері валютного контролю.
Наразі Уряд поставив перешкоду таким псевдоімпортним операціям. Відповідні зміни сприятимуть руйнуванню схем виведення валютних коштів за кордон. Також буде посилено контроль за дотриманням валютного законодавства та повнотою декларування податків компаніями-імпортерами.

Джерело: КМУ

Рубрика: Держрегулювання/Закони та підзаконні акти

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Закони та підзаконні акти»