• Посилання скопійовано

Замість міліції - поліція

Верховна Рада України прийняла за основу проект Закону "Про Національну поліцію"

Замість міліції - поліція

Законопроектом №2822 пропонується встановити правові засади організації та діяльності Національної поліції України, статус поліцейських, а також порядок проходження служби в Національній поліції.

Законопроектом визначено Національну поліцію як центральний орган виконавчої влади, який служить суспільству шляхом забезпечення охорони прав і свобод людини, протидії злочинності, підтримання публічного порядку та громадської безпеки, до завдань якого віднесено:

 - забезпечення громадської безпеки та публічного порядку;

 - охорона та захист прав і свобод людини, інтересів суспільства і держави;

 - протидія злочинності;

 - надання в межах, визначених законодавством, послуг з допомоги особам, які з особистих, економічних, соціальних причин або інших надзвичайних ситуацій потребують такої допомоги (надання поліцейських послуг).

Згідно з проектом діяльність Національної поліції спрямовуватиметься та координуватиметься урядом через Міністра внутрішніх справ України. Керівник Національної поліції призначатиметься на посаду та звільнятиметься з посади Кабінетом Міністрів України за поданням Прем'єр-міністра України відповідно до пропозицій Міністра внутрішніх справ.

Перший заступник і заступники керівника Національної поліції призначатимуться на посади та звільнятимуться з посад Міністром внутрішніх справ України за поданням керівника Національної поліції.

Поліцейські призначатимуться на посаду за результатами конкурсного відбору. При цьому їм надаватиметься право здійснювати перевірку документів громадян, опитування, поверхневий огляд громадян, зупиняти транспортний засіб, вимагати покинути місце й обмежувати доступ до певної території, обмежувати пересування особи, транспортного засобу, проникати в житло чи інше володіння особи тощо.

В складі Національної поліції функціюватимуть такі підрозділи, як кримінальна поліція, патрульна поліція, поліція охорони, спеціальна поліція та поліція особливого призначення.

Джерело: Верховна Рада України

Рубрика: Держрегулювання/Закони та підзаконні акти

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Закони та підзаконні акти»