• Посилання скопійовано

Військовий збір при купівлі-продажу валюти скасовано

Президент підписав закон, яким скасовується оподаткування військовим збором операцій з купівлі-продажу фізичними особами іноземної валюти

Військовий збір при купівлі-продажу валюти скасовано

Як повідомляється на сайті Верховної Ради закон повернуто з підписом від президента.

Як повідомлялось, 12 травня ВР ухвалила Закон «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо військового збору» (№ 2436). Законом скасовується оподаткування військовим збором операцій з купівлі-продажу фізичними особами іноземної валюти.

У пояснювальній записці зазначається, що включення операцій з валютними цінностями до об’єкту військового збору спричинило негативний вплив на ринок операцій з іноземною валютою. До операцій з валютними цінностями включаються також операції з переходом права власності на національну валюту. «Отже, за такого підходу доходом фізичної особи вважаються як операції з купівлі іноземної валюти (у сумі придбаної валюти), так і операції з продажу валюти. З економічної точки зору, при операціях з валютними цінностями відбувається еквівалентний обмін однієї цінності на іншу. Джерело доходу фізичної особи в даному випадку відсутнє. Натомість, існуюча редакція Податкового кодексу визнає всю вартість еквівалентного обміну як об’єкт для військового збору. Така ситуація є неприпустимою», - йдеться в записці та наголошується, що запровадження додаткових перешкод щодо обігу валютних цінностей у вигляді військового збору (на додаток до внеску до Пенсійного фонду) призводить до вкрай негативних наслідків для економіки України: значно зростає обсяг проведення операцій з готівковою іноземною валютою та банківськими металами на тіньовому ринку. При цьому бюджет додатково втрачає збір до Пенсійного фонду; загальмовується ринок банківських послуг з платіжними документами; зменшується пропозиція готівкової та безготівкової іноземної валюти; штучно завищується вартість валюти для фізичних осіб.

 

На підставі: УНІАН

Рубрика: Держрегулювання/Закони та підзаконні акти

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Закони та підзаконні акти»