• Посилання скопійовано

Удосконалено процедуру захисту прав вкладників неплатоспроможних банків

ВРУ прийняла Закон, яким удосконалено процедуру виведення з ринку неплатоспроможних банків та посилено захист прав вкладників

Удосконалено процедуру захисту прав вкладників неплатоспроможних банків

Верховна Рада України ухвалила Закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення системи гарантування вкладів фізичних осіб та виведення неплатоспроможних банків з ринку".

Законодавчим актом удосконалено процедуру виведення з ринку неплатоспроможних банків та посилити захист прав вкладників.

Законом суттєво посилено захист прав вкладників, зокрема, до сфери гарантування виплат долучаються вклади фізичних осіб-підприємців; започатковано модель консолідованого офісу, що дозволить Фонду гарантування вкладів фізичних осіб більш ефективно здійснювати управління активами неплатоспроможних банків з метою задоволення більшого кола вкладників та кредиторів таких банків.

Законом визначаються особливості виведення неплатоспроможного банку з ринку за участі держави, згідно з якими держава в особі Міністерства фінансів України або в особі банку, в якому держава є власником частки понад 75 відсотків акцій (крім санаційного банку), має право брати участь у виведенні з ринку неплатоспроможного банку, що відповідає критеріям, визначеним Кабінетом Міністрів України за погодженням з Національним банком України.

"Держава в особі Міністерства фінансів України або в особі державного банку зобов'язана брати участь у виведенні з ринку неплатоспроможного банку, який згідно постанови Національного банку України визначений системно важливим".

Законом передбачено, що виведення з ринку неплатоспроможного банку за участі держави здійснюється протягом двох календарних днів починаючи з дня, наступного за днем початку процедури виведення неплатоспроможного банку з ринку. Фонд гарантування вкладів фізичних осіб протягом двох календарних днів під час виведення банку у спосіб, визначений пунктами 4 або 5 частини другої статті 39 цього Закону, за поданням Міністерства фінансів України, призначає членів правління та ради банку. Норми статті 7 Закону України "Про банки і банківську діяльність" не поширюються на банк, придбаний державою відповідно до цієї статті.

Відповідні зміни внесено до Господарського, Кримінального Цивільного та процесуальних кодексів, Кодексу про адміністративні правопорушення, законів "Про Національний банк України", "Про банки і банківську діяльність", "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень", "Про акціонерні товариства", "Про обіг векселів в Україні", "Про судовий збір", "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб".

Законопроект зареєстровано за №2045а.

 

Джерело: Верховна Рада України

Рубрика: Держрегулювання/Закони та підзаконні акти

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Закони та підзаконні акти»