• Посилання скопійовано

Президент підписав Закон про держзакупівлі

Через механізм нового закону в Україні буде подолана корупція в найбільш корумпованій сфері державних закупівель, - Петро Порошенко

Президент підписав Закон про держзакупівлі

Петро Порошенко підписав закон "Про внесення змін до деяких законів України у сфері державних закупівель щодо приведення їх у відповідність з міжнародними стандартами та вжиття заходів щодо подолання корупції". Про це йдеться в повідомленні прес-служби Президента.

Петро Порошенко переконаний, що цей Закон – це нова потужна зброя протидії корупційним явищам.

Глава держави зазначив, що вже багато зроблено для подолання корупції – створено Національне антикорупційне бюро, нову поліцію, Антикорупційну прокуратуру, яка рішуче переслідуватиме корупціонерів. «Сьогодні створюється абсолютно унікальний механізм, який дозволяє негайно отримувати вже практичні результати боротьби з корупцією», – заявив Глава держави, ставлячи підпис під документом.

Петро Порошенко наголосив, що через механізм нового Закону в державі буде подолано корупцію у найбільш корумпованій сфері – державних закупівель. В ній сконцентрована найбільша кількість державних коштів і до сьогодні існувала непрозора система: працювало 25 тисяч тендерних комітетів, які, попри своє призначення, не сприяли економії – збитки сягали 135 мільйонів гривень на день.

«Ми зараз нарешті зможемо застосовувати ту систему, яка забезпечує абсолютно відкриту процедуру, яка створює можливості щодо ефективної системи закупівель, за якими можна слідкувати і які можна контролювати з будь-якого місця», – сказав Петро Порошенко.

Президент підкреслив, що, завдяки електронним торгам держава зможе економити до 50 мільярдів бюджетних коштів на рік. «Протягом дуже короткого терміну часу ми можемо забезпечити економію, за попередніми розрахунками, до 50 мільярдів потрібних державі коштів. І ці зекономлені кошти не підуть на фінансування злочинців, а залишаться в розпорядженні держави, державних підприємств і потраплять до держбюджету у вигляді податків», – сказав Глава держави.

Глава держави подякував співробітникам Міністерства економічного розвитку і торгівлі і, особливо, волонтерам та громадським активістам, які створили платформу для проведення процедури прозорих закупівель. «Ми маємо вже багато прикладів, коли ефективна діяльність волонтерів забезпечує економію великої кількості державних коштів. Піонерами були волонтерський десант у Міністерстві оборони. Мені приємно, що зараз ми маємо факт волонтерського десанту у Міністерстві економіки. Дії у боях на корупційному фронті мають бути не менш ефективними, ніж у боях за захист Батьківщини», – наголосив Петро Порошенко.

Президент також закликав використовувати систему електронних закупівель у роботі міністерств і обласних державних адміністрацій. «Хотів би наголосити і звернутися до кожного керівника – є у вас система електронних закупівель, використовуєте ви її – це дуже добрий знак. Не використовуєте – це «жовта картка», що у вас є певна мотивація до того, щоб уникати прозорості дій при тендерних закупівлях. Для мене це буде дуже важливою характеристикою», – сказав Глава держави.

Міністр економічного розвитку і торгівлі Айварас Абрамовичус назвав ухвалення Закону однією з найбільш динамічних та позитивних реформ. За його словами, завдяки запровадженню нових механізмів роботи вже є результати - економія коштів з державного бюджету. "Тільки маленька кількість державних підприємств, міністерств і міст, які підключилися до системи PROZORRO, за кілька місяців вже показують економію 300 мільйонів гривень", - констатував він. Міністр додав, що до кінця наступного року планується перевести на роботу у системі електронних закупівель всі установи та підприємства. "Ця реформа також дуже позитивна тим, що показує - після Революції Гідності активна частина суспільства може ефективно співпрацювати з Урядом, серед яких і розробники порталу PROZORRO", - сказав А.Абрамовичус, подякувавши Президенту за підтримку впровадження таких ініціатив та всім, хто долучився до цієї роботи.

Законом України «Про внесення змін до деяких законів України у сфері державних закупівель щодо приведення їх у відповідність з міжнародними стандартами та вжиття заходів з подолання корупції», зокрема, збільшується рівень конкуренції шляхом спрощення участі в процедурах закупівлі для бізнесу. Посилюється прозорість тендерів шляхом зняття заборони розкриття змісту поданих пропозицій; ознайомлення зі змістом документа, що містить інформацію про ціну; оприлюднення протоколу оцінки пропозицій конкурсних торгів, а також унеможливлюється умисне блокування торгів. Участь у процедурах закупівлі спрощено шляхом відміни необхідності всім учасникам надавати документи, що підтверджують відповідність вимогам, визначеним у статті 17 Закону. Підвищено вартісну межу щодо застосування норм Закону для закупівлі товарів та послуг до 200 тис. гривень, а робіт – 1200 тис. гривень; а також – вартісну межу для застосування процедури запиту цінових пропозицій до 500 тис. гривень.

На підставі: Прес-служба Президента України

Рубрика: Держрегулювання/Закони та підзаконні акти

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Закони та підзаконні акти»