• Посилання скопійовано

Опубліковано Закон про ТОВ: Більшість норм наберуть чинності з 17 червня 2018 року!

Закон «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю» опублікований та набере чинності через три місяці, 17 червня 2018 року. Проте ТОВ і ТДВ мають ще рік, щоб безкоштовно привести свої статути у відповідність до нового закону та провести державну реєстрацію відповідних змін

Опубліковано Закон про ТОВ: Більшість норм наберуть чинності з 17 червня 2018 року!

В суботу, 17 березня 2018 року, в «Голосі України» №50/2018 опубліковано Закон від 06.02.2018 р. №2275-VIII «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю».

Згідно з «Прикінцевими та перехідними положеннями», цей Закон набере чинності через три місяці з дня його опублікування, крім частини другої статті 23 цього Закону, яка набере чинності через один рік з дня набрання чинності цим Законом.

Згідно зі ст. 94 Конституції,Закон набирає чинності через десять днів з дня його офіційного оприлюднення, якщо інше не передбачено самим законом, але не раніше дня його опублікування. Тобто цей Закон набере чинності 17 червня 2018 року. Сам ця дата набрання чинності також зазначена на сайті ВРУ у карточці закону.

Нагадаємо, що цей Закон визначає правовий статус товариств з обмеженою відповідальністю та товариств з додатковою відповідальністю, порядок їх створення, діяльності та припинення, права та обов'язки їх учасників. Докладно про усі зміни - читайте в аналітиці>>

Проте у ТОВ і ТДВ буде рік, щоб безкоштовно привести свої статути у відповідність до нового закону та провести державну реєстрацію відповідних змін (п.3 та п. 5 гл. 8 Закону). Протягом цього року положення старого статуту будуть вважатися чинними.

Щодо част. другої ст. 23 Закону. Нею визначено випадки виключення зі складу засновників у разі смерті, оголошення судом безвісно відсутнім або померлим учасника - фізичної особи чи припинення учасника - юроособи, частка якого у статутному капіталі товариства становить менше 50%. Таке рішення приймається без врахування голосів учасника, який виключається. Якщо частка такого учасника у статутному капіталі товариства становить 50% або більше, товариство може приймати тільки рішення, пов’язані з ліквідацією товариства, без врахування голосів цього учасника. Ця норма набере чинності аж через рік - 17 березня 2019 року.

Нагадаємо, що Закон про ТОВ та ТДВ Верховна Рада прийняла за основу 20 грудня 2017 року, в другому читанні - 6 лютого 2018 року, а 12 березня цього року він був підписаний Президентом.

Читайте також аналітику від Дт-Кт: Товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю: нові правила гри 

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Закони та підзаконні акти

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Закони та підзаконні акти»