• Посилання скопійовано

Стосовно документів, які підтверджують прийняття закінченого будівництвом об’єкта в експлуатацію

Для здійснення підприємницької діяльності у тимчасових спорудах державний реєстратор може приймати паспорт прив’язки ТС для провадження підприємницької діяльності

Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України у відповідь на лист Міністерства економічного розвитку і торгівлі від 25.04.2012 р. №3622-04/15712-06 розглянуло звернення Мар’їнської районної державної адміністрації Донецької області від 23.03.2012 р. №169-1/01-15 щодо надання роз’яснення стосовно деяких проблемних питань видачі документів дозвільного характеру, зокрема щодо документів, які підтверджують прийняття закінченого будівництвом об’єкта в експлуатацію, та повідомляє.
Відповідно до статті 331 Цивільного кодексу України набуття права власності на нерухоме майно відбувається після введення в експлуатацію та державної реєстрації об’єкта будівництва.
Положенням про порядок прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об’єктів державного замовлення, затвердженим постановою КМУ від 05.08.92 р. №449, передбачалося прийняття державними приймальними комісіями закінчених будівництвом об’єктів в експлуатацію шляхом підписання Акта про прийняття об’єктів в експлуатацію.
Порядок прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об’єктів, затверджений постановою КМУ від 22.09.2004 р. №1243, встановлював, що прийняття закінчених будівництвом об’єктів здійснювалося за результатами роботи державної приймальної комісії, яка складала Акт державної приймальної комісії про прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об’єктів. Зазначений акт затверджувався органом виконавчої влади чи органом місцевого самоврядування, що утворив цю комісію, та реєструвався в інспекції державного архітектурно-будівельного контролю, яка видала дозвіл на виконання будівельних робіт.
Згідно з Порядком прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об’єктів, затвердженим постановою КМУ від 08.10.2008 р. №923, прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об’єктів здійснювалося шляхом видачі на підставі акта готовності об’єкта до експлуатації Держархбудінспекцією та її територіальними органами (далі — Інспекція) свідоцтва про відповідність збудованого об’єкта проектній документації, вимогам державних стандартів, будівельних норм і правил, а з 14.01.2010 р., відповідно до змін, внесених постановою КМУ від 29.12.2009 р. №1424, — сертифіката відповідності.
Згідно зі статтею 39 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» (далі — Закон) та Порядком прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об’єктів, затвердженого постановою КМУ від 13.04.2011 р. №461, документами, які підтверджують прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об’єктів, що належать до І — III категорії складності, є зареєстрована Інспекцією декларація про готовність об’єкта до експлуатації, а щодо об’єктів, які належать до IV і V категорії складності, — виданий Інспекцією сертифікат.
Враховуючи викладене, видані/затверджені зазначені документи підтверджують прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об’єктів.
Вимоги та механізм розміщення тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності визначені Порядком, затвердженим наказом Мінрегіону від 21.10.2011 р. №244, зареєстрованим Міністерством юстиції України від 22.11.2011 р. за №1330/20068. Відповідно до цього Порядку підставою для розміщення тимчасових споруд (далі — ТС) є паспорт прив’язки ТС.
Враховуючи наведене та керуючись статтею 28 Закону, вважаємо, що для здійснення підприємницької діяльності у тимчасових спорудах держреєстратор може приймати паспорт прив’язки ТС для провадження підприємницької діяльності.
Якщо дозвільні документи на встановлення ТС оформлені відповідно до містобудівної та проектної документації, розробленої згідно з вимогами законодавства, й отримані до набрання чинності наказом Мінрегіону від 21.10.2011 р. №244, а саме: до 12.12.2011 р., отримувати будь-які документи додатково немає потреби. В іншому випадку потрібно керуватися цим Порядком.

Джерело: Державна регуляторна служба України

Рубрика: Держрегулювання/Ліцензії і дозволи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Ліцензії і дозволи»