• Посилання скопійовано

Перепланування приміщення: що забороняється?

Держархбудінспекція закликає дотримуватися стандартів безпеки при переплануванні житла

Перепланування приміщення: що забороняється?

Найближчим часом перепланування житла без втручання в несучі конструкції не потребуватиме жодних дозволів.  Такі зміни передбачає законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо переобладнання та перепланування жилих приміщень», ініційований Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України. ДАБІ України підтримує лібералізацію та спрощення дозвільних процедур у сфері будівництва, однак в той же час закликає громадян бути особливо уважними під час перепланування житлових приміщень, не здійснювати робіт, які можуть принести шкоду будівлі, та користуватись порадами фахівців у будівельній галузі. Держархбудінспекція України контролюватиме дотримання норм та стандартів перепланування і жорстко каратиме порушників.

Оскільки межа між переплануванням та реконструкцією чи капітальним ремонтом дуже тонка, закон можна порушити ненавмисно, через незнання правил перепланування. Тому ДАБІ України закликає обов’язково звертатися за консультацією до спеціалістів. Особливо уважними слід бути мешканцям багатоквартирних будинків. Адже непрофесійними діями вони можуть нашкодити не лише собі, але й своїм сусідам.

Держархбудінспекція України наголошує на необхідності дотримуватися норм та стандартів при переплануванні приміщення, які забороняють:

-  збільшувати або  зменшувати жилову площу за рахунок демонтажу або влаштування перегородок у підсобних приміщеннях;

-  влаштовувати чи закривати двірні чи віконні прорізи у капітальних стінах;

-  демонтувати каміни, печі без перекривання вентиляційних шахт, димоходів;

-  влаштовувати допоміжні приміщення (санвузли, душові, ванни);

-  влаштовувати приміщення на горищах будинку;

-  об’єднувати дві квартири чи квартиру з горищем;

-  збільшувати площу санвузлів за рахунок житлових приміщень;

-  об’єднувати лоджії та балкони з приміщеннями шляхом демонтування зовнішніх стін, вікон дверей;

-  переносити на лоджії та балкони прилади системи опалення;

-  демонтувати, перекривати або влаштовувати вентиляційні шахти та димоходи;

-  утеплювати підлогу за рахунок підключення центрального опалення будинку;

-  переносити газові мережі.

Інспектори ДАБІ уважно слідкуватимуть за дотриманням законодавства під час перепланування. Порушників виявлятимуть та каратимуть штрафними санкціями. Тому Держархбудінспекція просить громадян не ставитися до проблеми перепланування житла легковажно, користуватися послугами фахівців, дотримуватися законів України та державних будівельних норм.

Нагадаємо, що Парламент найближчим часом має намір розглянути урядовий законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо переобладнання та перепланування жилих приміщень». Він, зокрема, передбачає скасування вимог щодо отримання дозволу виконавчого комітету рад на виконання робіт з переобладнання та перепланування житлового будинку або приміщення. Для цього достатньо буде декларації, поданої самим власником до Держархбудінспекції, котру приймуть та зареєструють безкоштовно.

Джерело: КМУ

Рубрика: Держрегулювання/Ліцензії і дозволи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Ліцензії і дозволи»