• Посилання скопійовано

Особливості обчислення та сплати акцизного податку – у запитаннях та відповідях від податківців

Роздрібний продаж підакцизних товарів, повернення плати за ліцензію, відображення 5-відсоткового акцизного податку підприємцями. Відповіді на ці та інші питання отримали платники податку від ДФСУ

Особливості обчислення та сплати акцизного податку – у запитаннях та відповідях від податківців

Нещодавно ДФСУ провела «гарячу» телефонну лінію на тему «Особливості обчислення та сплати акцизного податку». Зокрема, податківці роз'яснили:

1) Торгівлю тютюновими виробами дозволено лише за наявності відповідної ліцензії;

2) При формуванні фактичної роздрібної ціни реалізації тютюнових виробів 5% акцизний податок має бути включено до вартості тютюнових виробів з урахуванням ПДВ, які реалізовуються в роздрібній торгівлі.

Якщо госпсуб’єктів, які здійснюють роздрібний продаж тютюнових виробів, зареєстровано платниками ПДВ, то фактична роздрібна ціна, за якою продають тютюнові вироби (ФРЦТВ), обчислюється таким чином:

ФРЦТВ = (РЦТВ : 100 х 120) : 100 х 105,

де РЦТВ — роздрібна ціна тютюнових виробів без ПДВ.

Сума податкового зобов’язання з акцизного податку з роздрібних продажів за реалізовані тютюнові вироби (ПЗа) становитиме: ПЗа = ФРЦТВ : 105 × 5.

Сума податкового зобов’язання з ПДВ (ПЗпдв):

ПЗпдв = (ФРЦТВ — ПЗа) : 120 × 20.

Якщо суб’єктів господарювання не зареєстровано платниками ПДВ:

ФРЦТВ = РЦТВ : 100 × 105;

сума податкового зобов’язання з акцизного податку з роздрібних продажів становитиме: ПЗа = ФРЦТВ : 105 × 5. 

3)  Повернення коштів, сплачених за ліцензію за період, коли суб’єкт підприємницької діяльності тимчасово не працював, законодавством не передбачено. 

4) Базою оподаткування акцизним податком є вартість (з ПДВ) підакцизних товарів, реалізованих суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі.

Сума податкового зобов’язання з акцизного податку з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів (ПЗа) розраховується за формулою:

ПЗа = ФРЦ : 105 × 5,  

де ФРЦ — фактична роздрібна ціна, за якою реалізують нафтопродукти, з урахуванням ПДВ та акцизного податку з роздрібних продажів.

Сума податкового зобов’язання з ПДВ (ПЗпдв):

ПЗпдв = (ФРЦ — ПЗа) : 120 × 20.

5) Суб’єкти господарювання, які здійснюють роздрібну торгівлю підакцизними транспортними засобами, не  є  платниками акцизного податку з  роздрібної торгівлі підакцизними товарами.

6) Сума акцизного податку у разі її включення до вартості проданих товарів відображається підприємцем, яка застосовує загальну систему оподаткування, у графі 2 «Сума доходу, отриманого від здійснення господарської діяльності» Книги обліку доходів та витрат, однак не відображається в графах 5 — 8 «Витрати, пов’язані з господарською діяльністю».

Докладніше можна прочитати тут >>>

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: ДФСУ

Рубрика: Держрегулювання/Ліцензії і дозволи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Ліцензії і дозволи»