• Посилання скопійовано

Як саме замовників будівництва мають залучати до розвитку інфраструктури населених пунктів на паях

Лист Мінрегіону від 03.07.2012 р. №7/15-10782 «Про виконання органами місцевого самоврядування вимог статті 40 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності»

Мінрегіон листом від 03.07.2012 р. №7/15-10782 нагадав про затвердження Порядку розрахунку та залучення замовників будівництва до пайової участі у розвитку інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури населених пунктів та навів примірну форму договору про пайову участь замовників.
Тему розглянув Мінрегіон у зв'язку з порушенням органами місцевого самоврядування вимог, встановлених Законом «Про регулювання містобудівної діяльності», а саме:
? перевищення граничного розміру пайової участі;
? відмова замовникам будівництва у приведенні у відповідність до Закону договорів про пайову участь, укладених до набрання Законом чинності;
? відсутність чітких механізмів приймання у комунальну власність та передачі на баланс спеціалізованих експлуатуючих організацій інженерних мереж і об'єктів інженерної інфраструктури та відшкодування замовникам будівництва їх вартості;
? відмова замовникам будівництва у приведенні у відповідність до Закону договорів про пайову участь, укладених до набрання Законом чинності, тощо.
Нагадаємо, що пайова участь у розвитку інфраструктури населеного пункту полягає у перерахуванні замовником до приймання об'єкта будівництва в експлуатацію до відповідного місцевого бюджету коштів для створення і розвитку зазначеної інфраструктури (ст. 40 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності»).
До пайової участі не залучаються замовники у разі будівництва:
1) об'єктів будь-якого призначення на замовлення державних органів або органів місцевого самоврядування за рахунок коштів державного або місцевих бюджетів;
2) будівель навчальних закладів, закладів культури, фізичної культури і спорту, медичного і оздоровчого призначення;
3) будинків житлового фонду соціального призначення та доступного житла;
4) індивідуальних (садибних) житлових будинків, садових, дачних будинків загальною площею до 300 кв. м, господарських споруд, розташованих на відповідних земельних ділянках;
5) об'єктів комплексної забудови територій, що здійснюється за результатами інвестиційних конкурсів або аукціонів;
6) об'єктів будівництва за умови спорудження на цій земельній ділянці об'єктів соціальної інфраструктури тощо.
7) об'єктів інженерної, транспортної інфраструктури, об'єктів енергетики, зв'язку та дорожнього господарства (крім об'єктів дорожнього сервісу) тощо.
Граничний розмір пайової участі у розвитку інфраструктури населеного пункту з урахуванням інших передбачених законом відрахувань не може перевищувати:
1) 10% загальної кошторисної вартості будівництва об'єкта ? для нежитлових будівель та споруд;
2) 4% загальної кошторисної вартості будівництва об'єкта ? для житлових будинків (ст. 40 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності»).

Автор: Царук Светлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»