• Посилання скопійовано

Держбюджет-2016: зареєстровано і одразу відкликано

У Мінфіні пояснили, що проект бюджету відкликано для доопрацювання відповідно до можливих змін податкового та бюджетного законодавства

Держбюджет-2016: зареєстровано і одразу відкликано

Згідно з вимогами Конституції та Бюджетного кодексу України, за пропозицією Міністерства фінансів, 14 вересня Кабінет Міністрів на своєму засіданні затвердив проект «Закону про державний бюджет України на 2016 рік» (детальніше >>>) та подав його на розгляд Верховної Ради. Відповідний законопроект №3000 був зареєстрований у системі Верховної Ради 14 вересня.

Міністерство фінансів активно працює над оздоровленням системи державних фінансів, зокрема через проведення пруденційної бюджетної політики та поступове зниження дефіциту державного бюджету України, з одночасним забезпеченням захисту найбільш вразливих верств населення, а також достатнього фінансування потреб національної безпеки та оборони.

Проект «Закону про державний бюджет на 2016 рік» розраховано на базі сценарію макроекономічного прогнозу, що було узгоджено з Міжнародним Валютним Фондом та який передбачає зростання реального ВВП у 2016 році на 2%, збільшення номінального ВВП до 2 262 млрд грн та індексу споживчих цін - на рівні 112%.

Водночас, Міністерство фінансів зауважує, що даний проект Закону розроблено на основі діючого податкового та бюджетного законодавства. Але з урахуванням законодавчих процесів, що наразі відбуваються в Україні, вже найближчим часом дохідна та видаткова частина проекту Закону про державний бюджет на 2016 рік може зазнати суттєвих змін.

Зокрема, на неї будуть впливати наступні чинники:

 - Ухвалення Верховною Радою нової податкової реформи. 3 вересня Міністерство фінансів презентувало на засіданні Національної ради реформ свій проект Податкової реформи. Детальніше про реформу тут >>>

За результатами публічного обговорення проекту реформи з українським суспільством, Міністерство фінансів очікує на ухвалення нового податкового законодавства, що вступить у дію з 1 січня 2016 року та може мати значний вплив на дохідну частину державного та місцевих бюджетів України.

- Ухвалення Верховною Радою законопроектів, необхідних для завершення процесу реструктуризації боргу України, а також ухвалення умов реструктуризації власниками кожної з 14 серій єврооблігацій, включених до угоди з реструктуризації під час проведення окремих юридичних процедур, що мають розпочатися лише після ухвалення відповідного законодавства в Раді. До завершення процесу реструктуризації в Міністерства фінансів не має фінальних розрахунків щодо прогнозованих потреб державного бюджету в обслуговуванні державного та гарантованого державою боргу України у 2016 році.

- Розгляд Радою національної безпеки та оборони оборонних потреб країни на 2016 рік, що впливатиме на видаткову частину проекту державного бюджету на 2016 рік.

Таким чином, проект Закону про державний бюджет на 2016 рік буде підлягати подальшому доопрацюванню відповідно до можливих законодавчих змін до Податкового та Бюджетного кодексів, прийняття законопроектів щодо реструктуризації боргових зобов'язань, а також з урахуванням рішень РНБО щодо потреб фінансування національної оборони.

З урахуванням цих чинників, вчора, 14 вересня, Кабінет Міністрів відкликав проект Закону про державний бюджет на 2016 рік з Верховної Ради для подальшого доопрацювання. 

Джерело: Міністерство фінансів України

Рубрика: Держрегулювання/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»