• Посилання скопійовано

Роман Насіров відзвітував про результати роботи ДФСУ

Державна фіскальна служба виконала завдання Уряду і до бюджету в якості податків і зборів перераховано навіть більше, ніж було очікувано

Роман Насіров відзвітував про результати роботи ДФСУ

Про це повідомив Голова ДФС Роман Насіров під час брифінгу.

«Щодо виконання прямого обов'язку ДФС – наповнення державного бюджету. Платники податків вже сплатили за 9 місяців 341,4 млрд. грн. до державного бюджету. Взятий платниками податків темп дозволив перевиконати завдання Мінфіну на майже 20 мільярдів гривень, з яких 15,3 млрд. грн.  було враховано при  збільшенні дохідної частини державного бюджету у вересні поточного року», - наголосив Роман Насіров.

Такі надходження дали змогу в першу чергу профінансувати підвищення соціальних стандартів та частково профінансувати програму по зменшенню державного боргу перед українськими підприємствами, який було накопичено за попередні роки.

«Ми зменшили загальний обсяг переплат на 2,2 млрд. грн., у тому числі й зменшили переплату податку на додану вартість на майже 1,7 млрд. грн.. Платникам податків на рахунки відшкодовано ПДВ 45,5 млрд. грн. за 9 місяців, з них – 25,5 млрд. грн. в автоматичному режимі. До кінця року заплановано відшкодування приблизно 29,5 млрд. грн.", - зауважив Голова ДФС.

Однією з найважливіших складових по спрощенню роботи бізнесу можна вважати переведення низки сервісів в електронну форму. Так, на веб-порталі ДФС, у рамках спрощення процедури адміністрування підакцизних товарів, у вільному доступі вже розміщується інформація Єдиного реєстру ліцензій. До кінця року така звітність матиме зручну форму для миттєвого отримання платниками потрібних даних. Крім того, ще до 1 січня наступного року планується замінити паперові ліцензії електронними та надалі зробити їх безстроковими.

Запроваджується електронний обмін документами, які стосуються зокрема ліцензування, виключно в електронному вигляді  подаватимуться заявки на виготовлення та придбання акцизних марок.

Також ДФС продовжує активно працювати над спрощенням звітності: запроваджуються нові спрощені форми податкових декларацій  з податку на прибуток підприємств, з податку на додану вартість, з єдиного податку третьої та четвертої групи для юридичних осіб, з земельного податку та про майновий стан і доходи.

Триває і перебудова структури податкового та митного аудиту. За словами Романа Насірова, більшість аудиторів буде сконцентровано на обласному рівні, що мінімізуватиме корупційні ризики та зменшить адміністративний тиск на платників податків.

«Удосконалюється методологія адміністрування ризиків, що дозволить усунути адміністративний тиск на сумлінних платників та підвищити увагу до ризикових категорій.  Також  спрощуються митні процедури, що  сприяє скороченню витрат часу на митне оформлення, забезпечує доставку вантажів у встановлені строки, дозволяє охопити податковим контролем лише окремі ризикові операції. Завдяки цьому комплексу факторів разом з електронним адміністрування ПДВ на кінець року ми суттєво скоротимо кількість позапланових та зустрічних перевірок», - підкреслив Роман Насіров.

Керівництво Державної фіскальної служби веде також актив міжнародну роботу. Зокрема досягнуто домовленості з податковими та митними адміністраціями США, Великобританії, Канади, Литви, Польщі та інших країн про технічну допомогу в процесі проведення реформи ДФС. З вересня, також, в ДФС почав працювати постійний представник МВФ з метою ефективного впровадження інституційної реформи ДФС. Нарешті відновлено масштабні митні проекти з Румунією та Польщею. Планується відкриття сучасних європейських автомобільних пунктів пропуску на українсько-румунському та українсько-польському кордонах.

Також ДФС очікує на підтримку Федерального Міністерства фінансів Німеччини у процесі імплементації реформ та на технічну допомогу для реалізації існуючих проектів. Німецька сторона готова надати на умовах секондменту радника для реалізації реформи митного напряму ДФС.

Щодо реформування митниці, Роман Насіров зазначив, що ДФС зацікавлена в конструктивному діалозі з бізнесом в рамках концепції створення принципово нової, максимально відкритої структури. 

«За декілька місяців дуже важко повернути ту довіру, яку працівники митної служби втрачали роками. Ми ж намагаємось робити все, щоб бізнес і громадськість максимально брали участь в реорганізації ДФС. Наша специфіка роботи вимагає належної кваліфікації працівників і їх незаплямованої репутації, тому саме тут доречні будуть рекомендації громадської ради при ГУ ДФС у місті Києві», - наголосив Роман Насіров.

Другим по актуальності є питання митної вартості, хоча і тут ситуацію вдалось покращити. «За «першим методом» визначення митної вартості на Київській міській митниці розмитнюються майже 90 відсотків товарів із загального обсягу. В той же час в середньому по Україні ця цифра складає 85 відсотків. Тобто я роблю висновок, що митники діють відповідно до своїх повноважень», – зауважив Роман Насіров.

Роман Насіров також зазначив, що реформування тільки розпочато і побажання бізнесу і щодо митних постів, і про митний аудит, і про кадрові питання будуть обов’язково враховані.

На підставі: Державна фіскальна служба України

Рубрика: Держрегулювання/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»