• Посилання скопійовано

З листопада новий сервіс від Мін'юсту - електронний апостиль

Як повідомив Міністр юстиції, 28 жовтня Уряд ухвалив ініціативу Мін'юсту, яка дає змогу з листопада запустити новий електронний онлайн сервіс – проставлення електронного апостиля

З листопада новий сервіс від Мін'юсту - електронний апостиль

Як зазначив Павло Петренко, це передова технологія, яка нині реалізована лише в 23 країнах, серед яких США, Великобританія, Австрія, Бельгія та інші технологічно високорозвинені країни. Відтепер до них долучиться і Україна.

Завдяки інновації 120 тисяч громадян, які щорічно звертаються за цією послугою до Міністерства юстиції, більше не повинні будуть по 4 рази звертатися до органів юстиції та їхати до Києва, щоб забрати документ.

Документи для посвідчення їх електронним апостилем можна буде подати за місцем проживання в будь-якому органі РАЦСу. Вони опрацьовуватимуться електронною системою, на них накладатиметься електронний апостиль і цей документ протягом 24 годин людина зможе роздрукувати з сайту, або отримати його в тому самому РАЦСі.

При цьому представники інших країн через реєстр зможуть перевірити автентичність апостилю і оригінальність документу.

Після публікації постанови протягом 2 тижнів новація працюватиме в тестовому режимі. За цей час буде виявлено усі проблемні місця і виправлено недоліки. А потім система перейде в постійне використання.

Нагадуємо, що апостиль - це спеціальний штамп, який, відповідно до Гаазької конвенції 1961 р., ставиться на офіційних документах, що надходять від держав-учасниць Конвенції.

Апостиль звільняє ці документи від необхідності дипломатичної чи консульської легалізації. Він засвідчує справжність підпису особи під документом і справжність печатки або штампа, якими скріплено відповідний документ. 

Офіційними документами, за Конвенцією, є, зокрема: документи, які надходять з нотаріату, адміністративних і судових органів; свідоцтва про реєстрацію актів громадянського стану; документи, що надходять від органу або посадової особи, які підлягають юрисдикції держави і підпис на яких може бути засвідчений шляхом апостиля без попереднього засвідчення підпису нотаріусом. 

Апостиль повинен відповідати зразку, що додається до Конвенції, і може бути складений офіційною мовою органу, який видає його.

В Україні апостиль проставляється трьома органами влади: Мін’юст (нотаріальні, судові документи,акти цивільного стану, інформація з ЄДР); Міністерство освіти і науки (документи про освіту); Міністерство закордонних справ (виписка про судимість, довідка про фінансову спроможність, інші офіційні документи).

В листопаді цього року Мін'юстом запроваджується видача електронного апостиля.

На підставі: Міністерство юстиції

Рубрика: Держрегулювання/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»