• Посилання скопійовано

Експорт лісоматеріалів: нюанси митного оформлення

З 10 жовтня 2015 року митне оформлення лісо- та пиломатеріалів у режимі експорту повинно здійснюватися митницями на підставі сертифікатів

Експорт лісоматеріалів: нюанси митного оформлення

Листом ДФС від 09 жовтня 2015 року № 37550/7/99-99-24-03-01-17 поінформовано митниці про набрання чинності змін до Закону України «Про особливості державного регулювання діяльності суб’єктів підприємницької діяльності, пов’язаної з реалізацією та експортом лісоматеріалів». Тобто ДФС в жодному разі не заборонила митницям здійснювати митне оформлення експорту лісоматеріалів та виготовлених з них пиломатеріалів та їх пропуск через митний кордон України.

Власне з 10 жовтня 2015 року набрали чинності зміни до Закону України «Про особливості державного регулювання діяльності суб’єктів підприємницької діяльності, пов’язаної з реалізацією та експортом лісоматеріалів», внесені пунктом 3 розділу I Закону України  від 9 квітня 2015 року № 325-VIII «Про внесення змін до Закону України «Про особливості державного регулювання діяльності суб’єктів підприємницької діяльності, пов’язаної з реалізацією та експортом лісоматеріалів» щодо тимчасової заборони експорту лісоматеріалів у необробленому вигляді».

Так відповідно до вимог Закону, митні органи України здійснюють митне оформлення експорту лісо- та пиломатеріалів за умови подання експортером разом з іншими необхідними документами, сертифіката про походження лісоматеріалів та виготовлених з них пиломатеріалів.

Законом встановлено, що сертифікати про походження лісоматеріалів та виготовлених з них пиломатеріалів видаються підприємствами - постійними лісокористувачами. Порядок видачі сертифіката про походження лісоматеріалів та виготовлених з них пиломатеріалів затверджується Кабінетом Міністрів України.

Звертаємо увагу, що статтею 3 Митного кодексу України встановлено, що при здійсненні митного контролю та митного оформлення товарів, транспортних засобів комерційного призначення, що переміщуються через митний кордон України, застосовуються виключно норми законів України та інших нормативно-правових актів з питань державної митної справи, чинні на день прийняття митної декларації органом доходів і зборів України.

Підсумовуючи викладене, починаючи з 10 жовтня 2015 року митне оформлення лісо- та пиломатеріалів у режимі експорту повинно здійснюватися митницями відповідно до Закону – на підставі сертифікатів про походження лісоматеріалів та виготовлених з них пиломатеріалів, виданих підприємствами-постійними лісокористувачами згідно із порядком, затвердженим Кабінетом Міністрів України.

Від редакції

Кабмін у постанові від 16.10.2015 р. №826 зазначив, що сертифікати про походження лісоматеріалів та виготовлених з них пиломатеріалів, видані відповідно до Тимчасового порядку видачі сертифіката про походження лісоматеріалів та виготовлених з них пиломатеріалів для здійснення експортних операцій, є дійсними до прийняття Порядку видачі сертифіката про походження лісоматеріалів та виготовлених з них пиломатеріалів, передбаченого статтею 3 Закону України "Про особливості державного регулювання діяльності суб'єктів підприємницької діяльності, пов'язаної з реалізацією та експортом лісоматеріалів".

Джерело: Державна фіскальна служба України

Рубрика: Держрегулювання/ЗЕД

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЗЕД»