• Посилання скопійовано

Процедура повернення коштів з бюджету

Як проходить процедура повернення коштів з бюджету, у випадках коли за наслідками звірки кошти потрібно повернути платнику податків?

Якщо виникає потреба повернення платникам податків помилково та/або надміру сплачених сум грошових зобов’язань, таке повернення здійснюється тыльки на підставі заяви платника податку (за винятком повернення надміру утриманих (сплачених) сум податку на доходи фізичних осіб, які розраховуються органом державної податкової служби на підставі поданої платником податків податкової декларації за звітний календарний рік шляхом проведення перерахунку за загальним річним оподатковуваним доходом платника податку).
Визначений керівником працівник перевіряє можливість повернення/перерахування коштів за заявою платника податків.
Зокрема, перевіряється наявність помилково та/або надміру сплаченої суми коштів у картці особового рахунка за зазначеним у заяві податком. При цьому виконавець перевіряє наявність переплати та чи не належить наявна переплата до категорії, що не підлягає поверненню/перерахуванню, чи усі грошові зобов’язання відображені в картці особового рахунка, чи немає заперечень щодо повернення/перерахування коштів від структурних підрозділів органу ДПС.
Також перевіряється, чи не минув строк позивної давності (1095 днів від дня зарахування до бюджету) помилково та/або надміру сплаченої суми коштів.
У разі якщо заява платника податків стосується повернення помилково та/або надміру сплачених сум грошових зобов’язань на його поточний рахунок, додатково перевіряється відсутність у платника податків податкового боргу.
Якщо за результатами перевірки підтверджено можливість повернення/перерахування коштів за заявою платника податків, виконавець:
— готує висновок про повернення платникам податків помилково та/або надміру сплачених сум грошових зобов’язань;
— погоджує у відповідному місцевому фінансовому органі Висновок за платежами, що належать місцевим бюджетам, та платежами, які підлягають розподілу між державним та місцевими бюджетами;
— передає для виконання відповідному територіальному органу Державного казначейства України Висновок за платежами, що належать державному бюджету, та Висновок, погоджений відповідним місцевим фінансовим органом.
Якщо за результатами перевірки не підтверджено можливість повернення/перерахування коштів за заявою платника податків, виконавець готує лист платнику податків у довільній формі із вмотивованою відмовою щодо виконання цієї заяви.

Джерело: ДФС в Івано-Франківській області

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»