• Посилання скопійовано

Збільшення податків не збільшує доходів бюджету

Про це йдеться у невеликому дослідженні проекту "Ціна держави"

Збільшення податків не збільшує доходів бюджету

Підвищення податків збільшує доходи тільки до певного моменту і як тільки досягається критична точка – далі доходи бюджету або не ростуть, або ж скорочуються. 

Про це йдеться у невеликому дослідженні проекту "Ціна держави", яке було опубліковано на Facebook.

Так, для прикладу наводиться "Крива Лафера" – зв'язок між рівнем податків та доходами бюджету.

"Де саме ця критична точка для окремо взятої країни? Чіткої відповіді немає і науковці продовжуються свій пошук. Відкритим питання "критичної точки" залишається і для України", - зауважують експерти.

Проте, вони наголошують, що є факти, які підштовхують до думки, що з підвищенням податків в нашій країні вже потрібно завершувати. 

По-перше – це рівень перерозподілу ВВП через бюджет. У 2014 році він становиить 50,3% ВВП.

"Звичайно, є країни, для яких цей показник вищий (як то Данія, 57.6% ВВП), але для такого рівня перерозподілу потрібно мати розвинені суспільні інституції. Якщо розвинених інституцій немає, то можна повторити банкрутство Греції, яка перерозподіляла через бюджет 52% ВВП", - зазначають експерти.

По-друге – це результати збільшення податків останнього року. Наприклад, у серпні поточного року була стрімко підвищена рентна плата на добуток корисних копалин.

"Однак до бажаного ефекту це підвищення поки що не призвело – ріст доходів виявився дуже помірним", - наголошуються в повідомленні проекту.

"Звичайно, наведені приклади, напевне, мають свої технічні нюанси (можливо, наші газовики через місяць-другий потішать нас ростом добутку та збільшать відрахування до бюджету), але навіть такі цифри є хорошим стимулом щоб задуматись все-таки про скорочення видатків замість подальшого нарощування податкового тиску", - підсумовують експерти. 

Джерело: Економічна правда

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»