• Посилання скопійовано

Використання залишків коштів єдиного та екологічного податків: роз'яснює Мінфін

Мінфін розглянув питання щодо використання надходжень коштів єдиного та екологічного податків по загальному фонду і залишків таких коштів, що утворилися на 01.01.2015 р. по спеціальному фонду

Використання залишків коштів єдиного та екологічного податків: роз'яснює Мінфін

Мінфін у листі від 30.03.2015 р. №31-05230-12-10/11009 наголосив, що у зв'язку із змінами до бюджетного законодавства єдиний та екологічний податки з 01.01.2015 р. підлягають зарахуванню до загального фонду місцевих бюджетів. Враховуючи, що доходи загального фонду не мають цільового спрямування, коло напрямків використання єдиного та екологічного податків значно розширено.

Оскільки залишок коштів, що утворився по спеціальному фонду на початок 2015 року, склався за результатами роботи за минулий рік, то він в першу чергу повинен бути спрямований на погашення кредиторської заборгованості за відповідними видатками спеціального фонду. Якщо залишок коштів є більшим, ніж обсяг кредиторської заборгованості, він може бути спрямований на видатки спеціального фонду з метою реалізації невиконаних завдань програми з природоохоронних заходів (за рахунок залишків коштів екологічного податку) чи здійснення витрат бюджету розвитку (за рахунок залишків коштів єдиного податку) шляхом внесення відповідних змін до бюджету.

У разі відсутності потреби у спрямуванні коштів за цільовим призначенням залишки перераховуються до загального фонду місцевого бюджету і використовуються відповідно до рішень місцевої ради.        

Одночасно Мінфін зазначає, що видатки загального фонду місцевих бюджетів на природоохоронні заходи повинні плануватися та відображатися за кодами Тимчасової класифікації видатків та кредитування місцевих бюджетів, які входять до розділу 200000 "Охорона навколишнього природного середовища та ядерна безпека".

Застосування при формуванні та виконанні місцевих бюджетів КТКВКМБ 240601 "Охорона та раціональне використання природоохоронних ресурсів" та інших кодів з розділу 240000 "Цільові фонди" по загальному фонду неможливе.

Коди ТКВКМБ розділу 240000 "Цільові фонди" можуть застосовуватись у разі планування видатків на природоохоронні заходи по спеціальному фонду за рахунок надходжень грошових стягнень за шкоду, заподіяну порушенням законодавства про охорону навколишнього природного середовища внаслідок господарської та іншої діяльності, які відповідно до статті 691 Бюджетного кодексу України належать до надходжень спеціального фонду місцевих бюджетів, а також за рахунок розподілу залишків коштів екологічного податку, які утворились станом на 01.01.2015 р.

 

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»