• Посилання скопійовано

Першолипневі зміни у податковому законодавстві: коротко про основне

Що змінилося для платників податків з 1 липня 2015 року? Нагадують податківці

Першолипневі зміни у податковому законодавстві: коротко про основне

1)  Відтепер система електронного адміністрування ПДВ діє на постійній основі і для реєстрації податкових накладних в єдиному реєстрі податкових накладних (ЄРПН) платник податку повинен мати достатню суму податкового кредиту, підтверджену зареєстрованими в ЄРПН "вхідними" податковими накладними, сплатою ПДВ при імпорті товарів та (за недостатності таких сум) коштами на його рахунку у системі електронного адміністрування ПДВ. 

З 1 липня 2015 року на рахунки в системі електронного адміністрування ПДВ платники податку зараховують кошти у сумах, необхідних для збільшення розміру суми, що надає право для реєстрації в ЄРПН податкових накладних/розрахунків коригування. 

Поповнення електронного рахунка платника ПДВ за рахунок інших джерел, наприклад, з поточних рахунків інших осіб, не передбачено. 

Роз’яснення щодо застосування системи електронного адміністрування ПДВ, зокрема, наведені у листі ДФСУ  від 19.01.2015 р. № 1403/7/99-99-19-03-01-17.

Голова ДФС Роман Насіров у себе на сторінці у Фейсбуку повідомляє:

Додатково прес-служба ДФСУ повідомляє, що станом на 01.07.2015 у формулу додано показник «сума середньомісячного розміру сум податку, задекларованих платником до сплати податку до бюджету та погашених за останні 12 звітних (податкових) місяців» на суму 7,35 млрд.грн по 153 тисячах платниках.

2)  Запроваджено обов’язкове використання РРО платниками єдиного податку III групи (окрім платників, які здійснюють продаж товарів на ринках через засоби пересувної мережі). Для платників податку другої групи, ці норми набирають чинності з 01.01.2016. Звертаємо увагу, що саме сьогодні очікуємо голосування за законопроекти, якими пропонується скасувати касові апарати для 2 групи ЄП і перенести на 1 січня 2016 року запровадження РРО для єдинників 3 групи. Детальніше >>> 

UPD 01.07.2015, 13:20

Верховна Рада України ухвалила Закон "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законів України щодо застосування реєстраторів розрахункових операцій" >>>

Згідно з Законом, РРО не застосовують платники єдиного податку:

  • I групи;
  • II та III груп (фізичні особи - підприємці) незалежно від обраного виду діяльності, в яких протягом календарного року обсяг доходу не перевищує 1 млн грн. У разі перевищення у календарному році обсягу доходу понад 1000000 гривень застосування РРО для такого платника єдиного податку є обов'язковим. Застосування реєстратора розрахункових операцій розпочинається з першого числа першого місяця кварталу, наступного за виникненням такого перевищення та продовжується у всіх наступних податкових періодах протягом дії свідоцтва платника єдиного податку

3)  Від сьогодні пиво прирівнюється до алкогольних напоїв, а роздрібна торгівля алкогольними напоями (крім столових вин) може здійснюватися суб'єктами господарювання всіх форм власності, у тому числі їх виробниками, за наявності у них ліцензій. Податківці звертають увагу: якщо у суб'єкта господарювання є ліцензія на продаж алкогольних напоїв, то окрема ліцензія на роздрібну торгівлю пивом не потрібна.

Плата за ліцензію на роздрібну торгівлю алкогольними напоями, крім сидру та перрі (без додання спирту), становить 8000 гривень на кожний окремий, зазначений в ліцензії електронний контрольно-касовий апарат (книгу обліку розрахункових операцій), що знаходиться у місці торгівлі.

4)  Діє нова нормативна грошова оцінка столичних земель

Рішенням Київської міської ради від 03.07.2014 № 23/23 у складі технічної документації з нормативної грошової оцінки земель міста Києва затверджено:

-   схеми економіко-планувального зонування міста Києва;

-   нормативну грошову оцінку земель міста Києва;

-   схеми впливу локальних факторів, що характеризують місце розташування земельних ділянок у місті Києві;

-   нормативну грошову оцінку земель сільськогосподарського призначення в межах міста Києва.

З метою економічного регулювання земельних відносин, визначення розмірів і встановлення порядку плати за землю в місті Києві введення в дію цього рішення столичної міськради передбачено з 01.07.2015 (рішення Киїради № 565/565 від 10 грудня 2014 року).

Відповідно до п.п. 286.2. ст. 286 Податкового кодексу платники плати за землю (крім фізичних осіб) самостійно обчислюють суму податку щороку станом на 1 січня і не пізніше 20 лютого поточного року подають відповідному контролюючому органу за місцезнаходженням земельної ділянки податкову декларацію на поточний рік за формою, встановленою у порядку, передбаченому статтею 46 цього Кодексу, з розбивкою річної суми рівними частками за місяцями. Подання такої декларації звільняє від обов'язку подання щомісячних декларацій. При поданні першої декларації (фактичного початку діяльності як платника плати за землю) разом з нею подається довідка (витяг) про розмір нормативної грошової оцінки земельної ділянки, а надалі така довідка подається у разі затвердження нової нормативної грошової оцінки землі.

Враховуючи вищенаведене, всі платникам земельного податку (орендної плати), що сплачують земельний податок (орендну плату) на території м. Києва, необхідно терміново звернутися до відповідних органів місцевого самоврядування та отримати до 01.07.2015 року новий витяг з технічної документації про нормативну грошову оцінку земельної ділянки. Звертаємо увагу на те, що отримати інформацію стосовно нової нормативної грошової оцінки земель в м. Києві (в т.ч. отримання довідок про розмір нормативної грошової оцінки земельних ділянок) можна в Департаменті земельних ресурсів КМДА (вул. Хрещатик, 32а, кімн. 211, понеділок-вівторок 14.00-17.30, четвер-п’ятниця 09.30-12.30, тел. 202-79-87, 279-44-69).

5) Запроваджено марки акцизного податку нового зразка для алкогольних напоїв і тютюнових виробів вітчизняного та імпортного виробництва (постанова КМУ від 14 травня 2015 року № 296). Марки за новими зразками, затвердженими Постановою № 296, продаватимуться в установленому порядку.

На підставі: Державна фіскальна служба України

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»