• Посилання скопійовано

Яценюк розповів про принципи майбутньої податкової реформи

Це справедливість, рівність, простота й передбачуваність. А також єдині базові ставки в ключових податках, єдиний податок на зарплату у розмірі 20%, скорочення ДФС, ліквідування податкової міліції та запровадження єдиного стандарту на митниці

Яценюк розповів про принципи майбутньої податкової реформи

Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк у “10 хвилинах” в неділю, 6 вересня, розповів про те, як бачить Уряд нову податкову модель України.

Так, зі слів Арсенія Яценюка, базовими принципами податкової політики мають бути:

Принцип справедливості. “Той, хто заробляє, повинен отримати свою законно зароблену частину доходу. І бюджет повинен також отримати свою частину доходу від відповідних заробітків. При цьому податки, сплачені до бюджету, повинні прозоро і чесно використовуватися, про що повинен знати кожний український громадянин”. “Той, хто сплачує податки прозоро, не знає ні прізвища, ні імені податкового інспектора чи детектива Служби фінансових розслідувань”.

Принцип рівності. “Це означає, що податки сплачують всі, що система оподаткування рівна для всіх. І жодних виключень в залежності від компанії чи олігарха, який володіє цією компанією, не повинно бути”.

Простота. “Найкращий спосіб побороти корупцію в податковій системі і зробити так, щоби всі платили податки, - це максимально її спростити”.

Передбачуваність податкової політики. "Підприємець повинен знати, які податки встановлені, які податки і коли будуть змінюватися, для того щоб він міг легко прогнозувати свій бізнес”.

Що пропонує Уряд України?

1) Запровадити єдині базові ставки в ключових податках - ПДВ, єдиному соцвнеску, ПДФО і в податку на прибуток. Арсеній Яценюк нагадав, що зараз в Україні існує 90 видів різних ставок: “Це дозволяє, з одного боку, маніпулювати цими ставками нечесними платниками податків, а з іншого - зловживати податковим інспекторам при нарахуванні податків і їх сплаті”.

Впровадження єдиних базових ставок у ключових податках, підкреслив Глава Уряду, “з одного боку, встановлює рівність правил сплати податків, з іншого – дає можливість збалансувати бюджет”.

Таким чином, що на даному етапі пропонується встановити єдину ставку для чотирьох базових податків в розмірі 20%.

2) Встановити із 2018 року єдиний податок на зарплату у розмірі 20%.

Глава Уряду також підкреслив, що зараз існує “неймовірно високе податкове навантаження на заробітну платню, що є причиною тіньових заробітних плат”.

Мета Уряду, за його словами, - запровадження справедливої системи в оподаткуванні заробітних плат: “Із 2018 року ми пропонуємо встановити єдиний податок на заробітну платню у розмірі 20%. На перехідному етапі ми пропонуємо зменшити єдиний соціальний внесок з 41% до 20%, а також скасувати податок на заробітну платню, який сплачує працівник у розмірі 3,6%”.

До моменту запровадження єдиного податку на заробітну платню ставка ПДФО встановлюється одна в розмірі 20%

Для того, аби захистити найбільш уразливі соціальні верстви населення, Уряд пропонує взагалі не оподатковувати мінімальну заробітну платню.

За такою системою, підкреслив Арсеній Яценюк, якщо людині нараховують заробітну платню у розмірі: наприклад,  4 тисячі гривень, то після запровадження податкових змін на руки такий працівник отримує додатково 200 гривень, а підприємство зекономить і заплатить менше до бюджету суму в розмірі 680 гривень.

3) Податок на прибуток “повинен мати нову філософію”. “Той, хто отримує прибуток і хоче інвестувати його в нові заводи, нове обладнання і технології, отримає право відправити частину такого податку на придбання нових технологій, будівництво нових заводів, а відповідно - створення робочих місць"

4) Залишити спрощену система оподаткування, яку Арсеній Яценюк назвав “основою для розвитку малого і середнього бізнесу і для формування середнього класу в країні”: “Ми запровадимо послаблення для малих і середніх підприємців”.

Водночас він наголосив, що зловживання спрощеною системою великим бізнесом повинні бути ліквідовані: “Це несправедливо по відношенню до тих людей, які працюють на базарах, в майстернях, коли великий бізнес використовує спрощену систему оподаткування як метод ухилення від сплати податків і створення офшору”.

Окрім того, Прем’єр-міністр повідомив, що:

Державна фіскальна служба буде суттєво скорочена.  

Зі слів Глави Уряду, сьогодні в ДФС працюють 60 тисяч людей: “Вони перевіряють близько 3 мільйонів суб'єктів підприємницької діяльності. При цьому тільки 1,5 тисячі підприємств наповнюють державний бюджет на 80%”. Натомість ДФС повинна бути “не контролюючим корупційним органом, а сервісом для кожного платника податку”. “Вони – це перший помічник платника податку, який хоче чесно і прозоро сплачувати податки до державної казни”.

Ліквідується податкова міліція. Її замінить Державна служба фінансових розслідувань. "Це та служба, яка повинна виявляти нечесних платників податків і повинна захищати чесних і прозорих платників податків”.

 

Запроваджується єдиний стандарт розмитнення товарів“Митниця залишається корумпованою. І причина цього – кожна область самостійно визначає, на яких умовах розмитнювати той чи інший товар. На наступному тижні Державна фіскальна служба запровадить один-єдиний стандарт і ціну розмитнення товарів по всій Україні”.

Арсеній Яценюк підкреслив, що запровадження податків в країні повинно стати предметом суспільного консенсусу. Він звернувся до громадян із тим, “щоб ми розпочали цей публічний діалог про те, яка нова податкова система країни повинна бути - яка відображає інтереси кожного громадянина, кожного підприємства, кожного підприємця і держави та інтереси України в цілому”.

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: Урядовий портал

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»