• Посилання скопійовано

ЄСВ і ПДФО по 10%: пропозиції робочої групи при податковому комітеті ВРУ

Після тривалих дискусій Ніна Южаніна підтримала пропозицію залишити і ПДФО, і ЄСВ, відмовитися від військового збору та встановити ставки у розмірі ПДФО=10% і ЄСВ=10%

ЄСВ і ПДФО по 10%: пропозиції робочої групи при податковому комітеті ВРУ

У вівторок ввечері, 16.09, відбулося друге засідання робочої групи при парламентському комітеті з питань податкової та митної політики, на якому обговорювалися концепції податкової реформи.

Як зазначає координатор громадської ініціативи «Нова країна» Тарас Козак, на порядку денному було, зокрема, питання ЄСВ та ПДФО.

За його словами, Мінфін, як і очікувалося, виступив категорично проти їх об`єднання впродовж найближчих двох років. Натомість нардеп Андрій Журжій - жорстко "за" (включно з військовим збором).

Т. Козак нагадує пропозиції щодо ставок розробників ключових концепцій реформи по ЄСВ - ПДФО – військовий збір:

- Мінфін: 20%-20%-1,5%.

- податковий комітет ВР: 20%-10%-0%.

- громадський сектор: 0%-20%-0%.

Зрештою після тривалих дискусій, як констатує Т. Козак, глава парламентського комітету Ніна Южаніна підтримала пропозицію 

-залишити і ПДФО, і ЄСВ;

-відмовитися від військового збору;

-встановити ставки у розмірі ПДФО=10% і ЄСВ=10%;

-з впровадженням пенсійної та медичної реформ не збільшувати ЄСВ, а замінити виплати в позабюджетні державні фонди на платежі в рахунок накопичувального рівня пенсійної системи та соціальні страхові платежі (медицина, інвалідність, безробіття тощо).

«Я переконуватиму керівництво країни у необхідності таких ставок», - цитує Н. Южаніну Т. Козак.

Водночас координатор податкової групи громадянської платформи «Нова країна» Павло Себастьянович уточнює, що «Ніна Южаніна пообіцяла доповісти Петру Порошенку та Ігорю Кононенку (бізнес-партнер Президента; перший заступник голови фракції БПП, - ред.) про варіант 10%+10%»«І якщо вони підтримають, так тому й бути. На наш погляд, такий варіант дозводить бізнесу вийти з тіні», - наводить слова Н. Южаніної П. Себастьянович.

Під час онлайн-обговорення такого підходу І. Кононенко зауважив, що з точки зору інтересів суто бізнесу, варіант 10%+10% кращий, ніж 20% по ЄСВ та 10% по ПДФО, як це пропонує фіскальний комітет ВР, набагато кращий, ніж пропозиції Мінфіну (20%+20%). «Але давайте визначимося: «нам їхати чи шашечки?» Якщо їхати, то і про наповнення бюджету, і захищену видаткову частину теж потрібно думати», - зазначив І. Кононенко.

При цьому він нагадав, що за оцінками Мінфіну, пропозиція фіскального комітету ВР щодо податкової реформи (включає в т.ч. зниження ПДВ до 15%) – це потенційний дефіцит бюджету на рівні 135 млрд грн.

«Ми можемо знайти більші компенсатори? Я не вірю. Можемо завалити реформи та залишитися на нинішніх позиціях (до речі, за моїми відчуттями, таке завдання і стоїть перед Мінфіном та податковою)», - зауважив І. Кононенко

У свою чергу міністр соцполітики Павло Розенко зазначив таке: «Податкову реформу поховає кулуарщина і популізм. Проблему соціальних внесків розглядати лише в колі бізнесу та фіскальщиків без врахування реформ в соціальній сфері - неприпустимо. Я вже говорив про цю кулуарщину на Нацраді реформ у Президента. На жаль, мене не почули. Ну то значить і реакція буде жорсткою», - констатував П. Розенко.

Джерело: Finbalance

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»