• Посилання скопійовано

Податкові консультації по-новому

ДФСУ розпочала публікацію індивідуальних консультацій на своєму ресурсі

Податкові консультації по-новому

З 1 вересня 2015 року Законом № 655-VIII  внесенено зміни, зокрема, до статей 52 та 53 Податкового кодексу України щодо надання податкових консультацій платникам податків. Докладніше >>>

Зміни полягають у тому, що консультації, крім узагальнюючих, надаються:

  • в усній формі – контролюючими органами;
  • у письмовій або електронній формі – контролюючими органами в Автономній Республіці Крим, містах Києві та Севастополі, областях, міжрегіональними територіальними органами, центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну податкову і митну політику (тобто Державною фіскальною службою України). 

Консультації у письмовій чи електронній формі підлягають обов'язковому розміщенню на сайті контролюючого органу, який їх надав, протягом 10 календарних днів після дня їх надання.

З огляду на це, ДФСУ розпочало оприлюднення індивідуальних податкових консультацій на своєму сайті. Ознайомитися з ними можна тут >>>

Додатково у листі від 30.09.2015 р. № 20716/6/99-99-10-03-02-15 податківці зазначили, що платника податків, який діяв відповідно до таких консультацій не може бути притягнуто до відповідальності. Платник податків може оскаржити до суду наказ про затвердження узагальнюючої податкової консультації або надану йому індивідуальну податкову консультацію як правовий акт індивідуальної дії, викладені в письмовій або електронній формі, які, на думку такого платника податків, суперечать нормам або змісту відповідного податку чи збору.

При цьому інформація, яка розміщена в інформаційно-довідковому ресурсі «ЗІР», містить загальну позицію ДФС із застосування норм податкового законодавства без врахування особливостей конкретного платника податків та специфіки конкретних ситуацій, а отже не є податковою консультацією  та не спричиняє правових наслідків, передбачених ст. 53 ПКУ.

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»