• Посилання скопійовано

Проект податкової реформи вноситься в Раду - голова профільного комітету

За словами Н. Южаніної, у проекті передбачено зниження ПДФО до 10%, ПДВ – до 15%, ЄСВ – до 20%, а також перехід до податку на розподілений прибуток за ставкою 15%

Проект податкової реформи вноситься в Раду - голова профільного комітету

Робоча група з вироблення єдиної концепції податкової реформи завершила роботу і вносить законопроект до Верховної Ради. Про це повідомила голова парламентського з питань податкової та митної політики Ніна Южаніна.

“Це не моя реформа, це не мій кінцевий варіант, це – варіант, напрацьований спільною робочою групою”, – підкреслила глава комітету в інтерв’ю агентству.

При цьому вона зазначила, що після другого засідання групи представник Міністерства фінансів припинила участь у її роботі.

За словами Южаніної, пропонована податкова реформа істотно більш радикальна, ніж розроблений Мінфіном варіант, і це єдино можливий варіант для виведення українського бізнесу з тіні, залучення в країну нових інвестицій. Зокрема, передбачається зниження податку на доходи фізичних осіб до 10%, податку на додану вартість – до 15%, єдиного соціального внеску – до 20%, а також перехід до податку на розподілений прибуток за ставкою 15%.

Відносно спрощеної системи оподаткування проект передбачає збереження без змін базових елементів в першій і другій групах, зниження максимального річного обороту в третій групі з 20 млн грн до 5 млн грн з підвищенням ставки податку з 4% до 10% протягом трьох років: на 2 процентних пункти щорічно. Критеріями віднесення до четвертої групи для сільгоспвиробників пропонуються річний оборот до 100 млн грн і площа земель в обробітку до 100 млн грн.

Южаніна відкинула звинувачення, що даний проект є популістським. При цьому вона зазначила, що її автори зроблять всі зусилля, щоб переконати Міжнародний валютний фонд (МВФ) та інших міжнародних партнерів України в реалістичності детінізації економіки у відповідь на таку податкову реформу. Зокрема, перша така зустріч з представниками МВФ запланована вже на середу, 21 жовтня.

Як повідомила голова комітету ВР, ініціатори даної реформи пропонують прийняти її ще до кінця поточного року, щоб формувати держбюджет-2016 на її базі.

Національна рада реформ при президенті ще навесні 2015 створила цільову групу “Податкова реформа” на чолі з міністром фінансів Наталією Яресько. До неї увійшов ряд депутатів, представники громадськості та бізнес-асоціацій, а також експерти МВФ і радники міністра фінансів Іван Міклош (екс-міністр фінансів Словаччини) і Роберт Конрад. Протягом травня і всього літа працювали відкриті комунікаційні платформи та галузеві платформи, на яких Мінфін і цільова група обговорювали з експертами та представниками бізнесу концепцію податкової реформи. Передбачалося, що реформа буде проголосована на початку осені, що дозволить запустити її з початку 2016 і побудувати на ній новий бюджет.

Однак підготувати єдиний узгоджений документ не вдалося. У результаті на Нацраді реформ при президенті на початку вересня були представлені кілька варіантів концепції. Прийнято рішення створити робочу групу з доопрацювання концепції податкової реформи, до якої мають увійти представники Мінфіну, профільного парламентського комітету, Мінсоцполітики, Мінекономрозвитку, фракцій коаліції ВР і позафракційні депутати, експерти та представники громадянського суспільства.

За даними агентства, уряд має намір наполягати на прийнятті за основу менш радикальну концепцію Мінфіну і одночасно веде складні переговори з МВФ, який побоюється розбалансування бюджету в разі прийняття реформи в такому вигляді.

Мінфін з 12 жовтня запустив концепцію податкової реформи на нове коло обговорення, зазначивши, що цей Всеукраїнський проект “Національний діалог: обговорення концепції податкової реформи” проводиться за ініціативою прем’єр-міністра Арсенія Яценюка.

Мінфін прогнозує визначення остаточної моделі податкової реформи України в листопаді 2015 року.

Джерело: Інтерфакс-Україна

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»