• Посилання скопійовано

5 речей про неприбуткові установи і організації, які ви повинні знати

В одному невеликому матеріалі ми зібрали усе найважливіше, що відбулось в останні місяці і стосується діяльності профспілок і політичних партій, житлових кооперативів і ОСББ, релігійних і громадських організацій, творчих об`єднань, благодійних фондів, неприбуткових установ тощо — тобто, усіх тих, на кого поширюється статус неприбутковості. Must read для бухгалтера, якщо ви бухгалтер саме неприбуткової установи чи організації.

5 речей про неприбуткові установи і організації, які ви повинні знати

Нова форма Звіту про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації та новий Порядок ведення Реєстру неприбуткових установ та організацій, три актуальні листи ДФС, велика аналітична стаття від редакції, а також нещодавні Зміни до Податкового кодексу щодо уточнення окремих положень про оподаткування неприбуткових організацій (вже проголосовані Верховною Радою, але ще не підписані Президентом)...

В одному невеликому матеріалі ми зібрали усе найважливіше, що відбулось в останні місяці і стосується діяльності профспілок і політичних партій, житлових кооперативів і ОСББ, релігійних і громадських організацій, творчих об`єднань, благодійних фондів, неприбуткових установ тощо — тобто, усіх тих, на кого поширюється статус неприбутковості. Must read для бухгалтера, якщо ви бухгалтер саме неприбуткової установи чи організації.

 

Нова форма Звіту про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації

17 червня Наказом Мінфіну від №553 було затверджено форму Звіту про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації (Наказ зареєстрований у Мінюсті 07 липня 2016 р. за №932/29062). Ми швиденько написали про це тут, а потім підготували велику редакційну статтю. Зокрема, докладно аналізуємо зміни у шапці Звіту і його обох частинах, пишемо про виправлення помилок, про те, хто звітує за новою формою то коли її слід подавати. (За нормами ПКУ мало б бути, що у 2018 році за 2017-й, але практика показує, що це малоймовірно. Тож все ще чекаємо на роз’яснення від ДФСУ).

Текст Наказу №553 дивіться за посиланням, а форму нового Звіту можна завантажити звідси.

 

Новий Порядок ведення Реєстру неприбуткових установ та організацій

Через місяць після затвердження нового Звіту постановою Кабміну від 13.07.2016 р. №440 було затверджено ще й Порядок ведення Реєстру неприбуткових установ та організацій, включення неприбуткових підприємств, установ та організацій до Реєстру та виключення з Реєстру. Порядком було визначено алгоритм дій для неприбуткових організацій та контролюючих органів при включенні/виключенні неприбуткової організації до/із Реєстру, а також особливості перебування у Реєстрі в перехідний період до 1 січня 2017 року. Зокрема, до 16 вересня податківці мали надіслати усім неприбутковим організаціям, що обліковувалися в Реєстрі до 15.08.2015 р. (дата набрання чинності Закону №652), запити для надання відповіді щодо відповідності такої неприбуткової організації вимогам, встановленим п. 133.4 ПКУ. А граничний термін надання відповідей на ці запити разом із завіреними копіями установчих документів минув 16 жовтня 2016 року.

Окремо у Постанові було зазначено, що неприбуткові організації, які до 01.01.2017 р. не приведуть свої установчі документи у відповідність до п. 133.4 ПКУ, та не надададуть копії таких документів контролюючому органу, з 1 січня 2017 року будуть виключені з Реєстру неприбуткових установ та організацій.

Самі тексти Постанови і Порядку ви знайдете тут, вперше ми писали про це ось тут, а експерс-аналіз редакції — за цим посиланням.

 

Три листи, одна консультація і одне інформаційне повідомлення ДФС (усі – важливі і актуальні)

У першому листі від 25.08.2016 р. №28602/7/99-99-15-02-01-17 ДФСУ докладно роз'яснила алгоритм дій та особливості перебування в Реєстрі неприбутківців у перехідний період до 1 січня 2017 року. См лист читайте тут, а аналіз редакції — ось тут. Ми пишемо про направлення усім неприбутковим організаціям, що обліковувалися в старому реєстрі, запитів про їх відповідність статусу неприбуткової організації згідно з п. 133.4 ПКУ; розгляд наданих неприбутковими організаціями копій документів; включення неприбуткової організації до нового Реєстру або виключення з нього, а також приведення установчих документів у відповідність до вимог ПКУ

Як продовження попереднього — ще один лист, від 13.09.2016 №19919/6/99-99-15-02-02-15. У ньому ДФС звернула увагу, що у разі отримання рішення про відмову у включенні до Реєстру, неприбуткова організація може усунути недоліки та повторно подати документи до контролюючого органу; не змінюючи при цьому положення установчих документів, до яких контролюючим органом не висловлено зауважень.

17 жовтня податківці у листі №33649/7/99-99-15-02-01-17 докладно розповіли про зміни у новій формі Звіту про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації та на прикладах роз'яснили нюанси його подання та заповнення. Щоправда, коли ми вперше звітуємось за новою формою, так конкретно і не сказали.

Обіцяна консультація: ДПІ у Шевченківському районі ГУ ДФС у м. Києві звернула увагу, що відокремлені підрозділи неприбуткових організацій без статусу юридичної особи не підлягають окремому включенню до Реєстру неприбуткових установ та організацій.

Нарешті, наприкінці вересня ДФСУ у себе на сайті повідомила про доопрацювання електронного сервісу «Електронний кабінет платника», зокрема про створення нової вкладки «Реєстр неприбуткових організацій та установ».

 

Великий матеріал редакції про облік та оподаткування у неприбуткових організаціях

У цій статті ми зібрали усе найважливіше: перелік неприбуткових організацій та закони, які регулюють їх діяльність; (не)оподаткування доходів податком на прибуток; нюанси звітування; можливість зареєструватись платником ПДВ та перейти на спрощену систему оподаткування; бухгалтерський облік, доходи і витрати; оподаткування доходів від нестатутної діяльності, курсових різниць і пасивних доходів; подання фінансової звітності тощо.

Матеріал прочитали вже майже 13 тисяч раз (на нашу думку, це багато).

 

Зміни до ПКУ щодо уточнення окремих положень про оподаткування неприбуткових організацій 

6 жовтня Верховна Рада ухвалила Закон «Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо уточнення окремих положень про оподаткування неприбуткових організацій)». У законопроекті, зокрема, було передбачено, що:

1) вимоги, визначені пп. 133.4.1 ПКУ, не поширюються на релігійні організації, зареєстровані відповідно до закону. Це означає, що релігійні організації і надалі здійснюватимуть добродійну діяльність в інтересах своїх членів;

2) доходи (прибутки) релігійних організацій використовуються не лише для здійснення діяльності за напрямами, визначеними їх установчими документами, але й передбаченої законом для релігійних організацій неприбуткової діяльності (здійснення гуманітарної допомоги, благодійної діяльності, меценатства тощо);

3) і найважливіше — неприбуткові підприємства, установи та організації не можуть бути виключені з Реєстру лише з тієї підстави, що у контролюючого органу відсутні копії їх установчих документів.

Про усе це ми писали ось тут, одразу після голосування Верховною Радою. 12-го жовтня Закон підписав голова ВР, 13-го документ було направлено на підпис Президенту... і подальша його доля невідома.

Відповідно до прикінцевих положень, Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування. Тож, сподіваємось, до Нового року встигнуть.

 

Це - поки що - все важливе і актуальне, що сталось у житті неприбуткових організацій і установ і про що ми писали за останні три місяці. Далі, звісно ж, буде.

До зустрічі!

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»