• Посилання скопійовано

Податкова реформа: законопроект №5368 прийнято за основу!

Сьогодні, 8 грудня, Верховна Рада прийняла за основу проект Закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо покращення інвестиційного клімату в Україні)»

Податкова реформа: законопроект №5368 прийнято за основу!

Законопроект підтримало 241 депутат. Крім того, нардепи підтримали скорочену процедуру підготовки проекту закону до другого читання.

Зверніть увагу! Як повідомляє прес-служба ВРУ, законопроект ухвалено з урахуванням правок Комітету з питань податкової та митної політики.

Нагадуємо, що Комітет ВРУ, серед іншого, пропонував блокувати реєстрацію податкових накладних та розрахунків коригування у ЄРПН.

Більше про це читайте тут>>

Чи врахували цю пропозицію - поки що невідомо. Оскільки наразі остаточний текст Закону не оприлюднений.

 

Зміни, скеровані на "покращення інвестиційного клімату в Україні" стосуються адміністрування податків та зборів; податку на прибуток, ПДФО, ПДВ і акцизного податку; рентної плати та податку на майно; спеціальних податкових режимів, а також ліквідації податкової міліції.

 

Як зазначено на сайті ВРУ, законопроектом пропонується внести комплексні зміни до усіх розділів Податкового кодексу України, спрямовані на удосконалення загальних положень щодо адміністрування податків та зборів, а також податку на прибуток, ПДФО, ПДВ, акцизного податку, рентної плати та податку на майно, спеціальних податкових режимів; ліквідацію податкової міліції.

 

Зокрема, в частині адміністрування пропонується:

  • адміністрування всіх баз даних Мінфіном чи ДП при Мінфіні;
  • запровадження повноцінного електронного кабінету платника податків (доступ до всієї податкової інформації про платника, проведення звірки розрахунків з бюджетом, заповнення та подання податкової звітності, управління надміру сплаченими коштами, реєстрація податкових та акцизних накладних, інформування про перевірки та надання актів або довідок перевірок, листування з контролюючим органом);
  • встановлення поняття уповноважена особа контролюючого органу - це посадова (службова) особа контролюючого органу, уповноважена керівником такого органу на виконання певних його функцій;
  • зміна критеріїв належності платника податків до категорії великих платників податків:
    • збільшено показник сплати платежів до державного бюджету за платежами, які контролюються ДФС, з 12 до 20 млн грн;
    • критерій доходів, що враховуються при визначенні об'єкта оподаткування змінено на критерій загального обсягу постачання у розмірі 1 млрд грн тощо.

Більше про зміни, запропоновані законопроектом №5368, читайте тут >>>

Зведена таблиця новацій проекту Закону №5368 з урахуванням пропозицій Комітету ВРУ>>> 

***** 

Що говорять про податкові зміни самі народні обранці?

Міністр фінансів Олександ Данилюк: Це не косметична реформа, а вирішення основних проблем бізнесу. Законопроект позбавляє ДФС інструментів корупції. Податки стане платити легше.

Голова Комітету ВР з питань податкової та митної політики Ніна Южаніна: Наразі перед нами стоїть практичне завдання щодо покращення інвестиційного клімату України. Загалом у цьому законопроекті передбачено велику кількість норм щодо податкового адміністрування. Це ми вперше зробимо такі зміни, які зрушать з місця відносини між платником і державою.

Також про податкову реформу Н. Южаніна розповідала в інтерв'ю тут і тут.

Олег Ляшко (РПЛ) — аут оф топік… Дітям — канфєти, пенсіонерам — ліки.

Анатолій Матвієнко (БПП)Наша фракція палко підтримує прийняття цього законопроекту. Ми розуміємо, що це лише перший крок до лібералізації податкового законодавства.

Тетяна Острікова (Самопоміч): Більшість положень із законопроекту №3357 увійшла до цього законопроекту. Це крок до прозорості. Районні податківці перестануть ходити і тероризувати підприємців перевірками. По ПДВ це нарешті запровадження єдиного реєстру на відшкодування сум податку. Ми готові підтримати цей законопроект.

Олександр Долженков (Опозиційний блок): Фракція підтримує ідеї створення сервісної податкової служби, ліквідації податкової міліції, неможливості дострокового розірвання електронного договору… Там дуже багато прогресивних ідей, які треба підтримати зараз і голосувати в цілому.

Сергій Соболєв (Батьківщина): Є п’ять причин голосувати проти законопроекту. Не там ви шукаєте доходи. Наша фракція за це не буде голосувати.

Віктор Пинзеник (БПП): Ми вимагаємо, щоб законопроект ставився за основу тільки в редакції уряду, а не комітету.

Юрій Левченко (позафракційний) — підтримує колегу.

Андрій Журжій (Самопоміч)Якщо ви дійсно захищаєте український бізнес, прохання підписати постанову про визнання незадовільною роботи керівництва ДФС.

Михайло Кобцев (БПП)Я призываю голосовать за этот закон за основу и в целом хотя бы только из-за того, что базы данных передаются Министерству финансов.

Максим Курячий (БПП)даний законопроект – це передумова українського економічного дива. На цей закон чекає бізнес. Той, хто не голосує за цей законопроект, той продовжує мріяти наживатися на народному майні.

Ніна Южаніна: Ми протягом двох тижнів щодня по 12 годин працювали над законопроектом. Жодна податкова реформа не може містити норми, що всіх задовольняють.

Джерело: Верховна Рада України

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»