• Посилання скопійовано

Як правильно занести в чек РРО акцизний податок: приклад

ДФС у Сумській області на прикладах роз'яснила як відобразити в чеку РРО акцизний податок

Як правильно занести в чек РРО акцизний податок: приклад

Коректний розрахунковий документ відповідно до вимог законодавства повинен включати такі рядки:

ТОВАР             126,00 А

--------------------------

СУМА               126,00

ПДВ А=20%       0,00

Акцизний податок  6,00

А=5%

У зв’язку з тим, що у частини РРО, внесених до Державного реєстру РРО до 1 січня 2015 року, не передбачено механізм розрахунку акцизного податку з роздрібного продажу підакцизних товарів, у таких РРО дозволяється використовувати для обліку акцизного податку з роздрібного продажу підакцизних товарів алгоритм, який забезпечує нарахування суми 5 % збору, розробленого виробником (постачальником) даних моделей РРО.

1) Для РРО, у яких реалізовано механізм розрахунку додаткового збору, цей механізм може бути використаний для обліку акцизного податку з роздрібної торгівлі підакцизними товарами. Якщо підібрати відповідне значення при програмуванні додаткового збору - реєстратор розрахункових операцій буде коректно виконувати облік акцизного податку. Наприклад, якщо ціна товару без ПДВ становить 100 грн, ПДВ - 20 грн, а акцизний податок за ставкою 5 % - 6 грн, то фактична роздрібна ціна цього товару складає 126 гривень.

ТОВАР             126,00 А

--------------------------

СУМА                126,00

ПДВ А=20%           20,00

Акцизний податок          6,00

А=6%

Для того, щоб у сумі акцизного податку в розмірі 5% коректно враховувався ПДВ, допускається і необхідно встановити значення акцизного податку 6 %.

У тих випадках, коли значення акцизного податку з роздрібної продажі підакцизних товарів відрізнятиметься від 5 %, відповідне значення додаткового збору може буде розраховане по формулі:

ДЗ = (100 + ПДВ) * АКЦИЗ / 100,

де ДЗ - значення додаткового збору у відсотках, яке необхідно запрограмувати;

ПДВ - значення податку на додану вартість у відсотках;

АКЦИЗ - значення акцизного податку з роздрібної продажі підакцизних товарів у відсотках.

2) Для РРО, в яких реалізовано механізм розрахунку додаткового збору за допомогою окремої податкової групи, допускається використовувати таку форму чека:

ТОВАР               126,00 А

--------------------------

СУМА                 126,00

ПДВ *А 20%           20,00

Акцизний податок           6,00

А=*Б 5%

3) Для РРО, в яких не реалізовано механізм розрахунку додаткового збору, дозволяється для обліку акцизного податку з роздрібної продажі підакцизних товарів використовувати окремий віртуальний товар, який повинен мати назву “доп. акциз 5 відс.”, відноситься до податкової групи, яка не є об'єктом оподаткування, а ціна такого товару повинна дорівнювати 5 % від вартості реального підакцизного товару. Цей віртуальний товар не повинен враховуватись при веденні обліку товарних запасів на складах та/або за місцем реалізації.

Такий чек повинен мати таку форму:

ТОВАР              120,00 А

ДОП.АКЦИЗ 5%        6,00 Д

--------------------------

СУМА                126,00

ПДВ     А=20%     20,00

БЕЗ ПДВ Д             (*)

Примітка: Рядок, позначений (*), може бути відсутнім у чеку.

4) Для суб'єктів господарювання, які не є платниками ПДВ, при використанні РРО, в яких не реалізовано механізм розрахунку додаткового збору, для обліку акцизного податку з роздрібної торгівлі підакцизних товарів може використовуватись така форма чека:

 ТОВАР                 120,00 Д

ДОП.АКЦИЗ 5%         6,00    Д

--------------------------

СУМА                126,00

БЕЗ ПДВ Д      (*)

Примітка: Рядок, позначений (*), може бути відсутнім у чеку.

Джерело: ДФС у Сумській області

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Акцизи»