• Посилання скопійовано

Проект податкової реформи в тютюновій галузі: ключові факти

Зокрема, передбачається щорічне поступове збільшення до 2020 року ставок акцизного податку на тютюнові вироби на 7%

Проект податкової реформи в тютюновій галузі: ключові факти

Міністр фінансів Наталія Яресько провела робочу зустріч з представниками тютюнової галузі для того, щоб обговорити Проект податкової реформи Мінфіну. На зустрічі обговорили пропозиції для України та досвід країн Центрально-Східної Європи у встановленні адвалорних та специфічних ставок податку.

Наступним кроком в обговоренні цього питання буде представлення з боку тютюнової галузі конкретних моделей адвалорного та специфічного податку та їхнього ефекту для економіки країни на розгляд Міністерству фінансів. Ці моделі повинні забезпечити просту, прозору та справедливу податкову систему, що стимулює інвестиції, створює умови для сталого розвитку національної економіки з одночасним забезпеченням потреб Державного та місцевих бюджетів на виконання пріоритетних видатків.

Міністр фінансів Наталія Яресько зазначила: «Ми зробимо все можливе для того, щоб знайти баланс між оптимальною системою оподаткування та адміністрування, яка буде відповідати європейським стандартам та надходженнями до державного і місцевого бюджету».

Представники тютюнової галузі висловили спільну думку про те, що європейський досвід підказує про доцільність збільшення специфічного податку, тому що, з одного боку, це стимулюватиме виробників підвищувати ціни на продукцію, що дозволить збільшити надходження до бюджету. Представники тютюнової галузі зазначили: «В Україні наявна ситуація, коли оподаткована продукція нелегально вивозиться на продаж закордон, де ціни дорожчі». Тому перегляд ставок специфічного податку допоможе зменшити тіньову частку ринку, оскільки загальне підвищення цін на ринку сприятиме вигідні легальній реалізації продукції в межах України.

Ключові факти про Проект податкової реформи в тютюновій галузі:

- Передбачається збільшення ставкок специфічної складової акцизного податку на тютюнові вироби на 40%;

- Передбачається збільшення ставкок адвалорної складової з 12% до 15%;

- Податок пропонується застосовувати до максимальної роздрібної ціни, включаючи ПДВ (наразі без ПДВ).

- Передбачається щорічне поступове збільшення до 2020 року ставок акцизного податку на тютюнові вироби на 7%.

Джерело: Міністерство фінансів України

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Акцизи»