• Посилання скопійовано

Трактування деяких норм ПКУ щодо екоподатку

Лист ДПСУ від 06.04.2012 р. №10194/7/15-2117 «Про розгляд листа»

Податкова відповіла на запит ДПС у Дніпропетровській області щодо трактування деяких норм ПКУ щодо екоподатку.

1. Щодо часу, з якого застосовуються положення наказу ДПСУ від 16.12.2011 р. №258 в частині трактування норм ПКУ.

Нагадаємо, наказом ДПСУ від 16.12.2011 р. №258 затверджено Узагальнюючу податкову консультацію щодо сплати екоподатку, що справляється за розміщення побутових відходів, відповідно до якої платниками екоподатку за розміщення побутових відходів є лише ті госпсуб’єкти, що розміщують їх у спеціально відведених для цього місцях чи об’єктах, на використання яких отримано відповідний дозвіл спеціально уповноваженого центрального органу виконавчої влади з питань охорони навколишнього природного середовища або його органів на місцях.

Оскільки норми пп. 240.1.3 п. 240.1 ст. 240 ПКУ, щодо практичного застосування яких надано консультацію, не змінювалися з моменту набрання ними чинності, консультація застосовується з моменту набрання чинності нормою, щодо практичного застосування якої її надано, тобто з 01.01.2011 р. (див. також лист ДПСУ від 12.03.2012 р. №7005/7/15-2117 «Про розгляд листа» ).

ДПС наголошує, що ця консультація стосується тільки побутових відходів.

2. Чи правомірне подання уточнюючих податкових декларацій за I -- III кв. 2011 р. за тимчасове розміщення побутових відходів, якщо у I -- III кв. 2011 р. екоподаток за тимчасове розміщення побутових відходів було нараховано і сплачено?

У разі якщо у майбутніх податкових періодах (з урахуванням строків давності, визначених ст. 102 ПКУ) платник самостійно виявляє помилки, що містяться у раніше поданій ним податковій декларації (крім обмежень, визначених цією статтею), він повинен надіслати уточнюючий розрахунок до такої податкової декларації за формою чинного на час подання уточнюючого розрахунку (п. 50.1 ст. 50 ПКУ).

Платник має право не подавати такий розрахунок, якщо відповідні уточнені показники зазначаються ним у складі податкової декларації за будь-який наступний податковий період, протягом якого такі помилки були самостійно виявлені.

3. Чи повинні сплачувати екоподаток госпсуб’єкти, які тимчасово розмістили побутові відходи у IV кв. 2011 р.?

Якщо госпсуб’єкт не є платником екоподатку у разі тимчасового розміщення побутових відходів, то йому не слід за такі відходи подавати податкову декларацію екологічного податку за IV квартал 2011 року.

4. Щодо розміщення відходів на звалищах, які не мають статусу спеціально відведеного місця.

Розміщення відходів дозволяється лише за наявності спеціального дозволу на визначених місцевими радами територіях у межах установлених лімітів з додержанням санітарних і екологічних норм способом, що забезпечує можливість їх подальшого використання як вторинної сировини і безпеку для навколишнього середовища і здоров’я людей (ст. 55 Закону від 25.06.91 р. №1264-XII «Про охорону навколишнього природного середовища»).

Госпсуб’єкт, який розміщує відходи, повинен мати відповідний документ на земельну ділянку під звалище.

Разом з тим Міністерство екології та природних ресурсів листом від 06.03.2012 р. №4794/07/10-12 повідомило, що законодавством не передбачено отримання такого дозвільного документа, як Дозвіл на використання спеціально відведених місць для зберігання та захоронення відходів. Тому незавершення оформлення ділянки під звалище не звільняє від сплати екоподатку.

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інші податки»