• Посилання скопійовано

Мінфін роз'яснив механізм введення податку на нерухомість

Денис Фудашкін наголосив, що оподатковується площа нерухомості, яка перевищує межу, зазначену в Законі, - 60 кв.м. для квартир та 120 кв.м. для будинків

Мінфін роз'яснив механізм введення податку на нерухомість

6 січня під час брифінгу у Будинку Уряду заступник Міністра фінансів Денис Фудашкін детально роз’яснив особливості введення місцевого податку на нерухоме майно. Урядовець зазначив, що з цього року саме місцеві громади вирішуватимуть, які ставки для нього будуть діяти та чи взагалі потрібен їм податок на нерухомість.

«Верховною Радою не встановлюються ставки оподаткування нерухомості, встановлена виключно верхня межа, за якою може оподатковуватися нерухомість. Фактично Верховною Радою передано місцевим громадам всі повноваження по встановленню ставок в залежності від типів об’єктів, від зон розташування», - пояснив Денис Фудашкін.

Так, в Законі визначено лише максимальну ставку, яка може бути встановлена, і становить вона 2% від мінімальної заробітної плати або 24 грн. На рівні Верховної Ради було також визначено, що незалежно від рішення громади не оподатковуватимуться квартири загальною площею до 60 кв.м. та житлові будинки у 120 кв.м. Проте збільшити неоподатковувану площу можуть знову ж таки на місцях.

«Хочу відзначити, що середня площа всіх квартир на території України на сьогоднішній день становить 56,6 кв.м. Таким чином, домінуюча більшість об’єктів нерухомості не буде підпадати під оподаткування таким податком», - запевнив заступник Міністра фінансів.

Якщо місцева громада вирішує ввести даний податок на відповідній території, то оподатковується саме площа, яка перевищує ту межу, яка зазначена в Законі. На простому прикладі Денис Фудашкін пояснив, що при розмірах квартири у 65 кв.м., податок стягуватиметься із 5 кв.м., тобто з площі, яка перевищує пільгову (65-60=5 (кв.м.)). Сплачуватиметься він раз на рік.

«Крім того місцева громада може вивчити детально ситуацію на своїй території і запропонувати, що пільгова площа, яка не підлягає оподаткуванню, становить, наприклад, не 60 кв.м., а припустимо 70 кв.м. У цьому випадку ніякого оподаткування квартири розміром 65 кв.м. не буде здійснюватися. Більше того місцева громада може встановити додаткову пільгу в залежності від майнового стану та рівня доходів громадян», - роз’яснив він. 

Відповідно до Закону також  є перелік, який у будь-якому випадку не підлягає оподаткуванню, туди входять в тому числі дитячі будинки сімейного типу.

Слід зазначити, що рішення про кошти від податку на нерухомість нараховуються виключно у бюджет відповідної громади, де розташована така нерухомість, і йдйть на вирішення тих нагальних потреб громади, наприклад, будівництво доріг, ремонт шкіл тощо.

«Фактично ми вводимо підзвітність місцевої громади, якщо вони аргументують необхідність такого податку, вони повинні мотивувати його, для яких цілей надходження від такого податку будуть використовуватися, які нагальні потреби відповідної громади будуть  вирішені за рахунок цих надходжень», - прокоментував Денис Фудашкін.

Новини по темі:

 - Податок на нерухомість - тепер і за нежитлову.

Джерело: Міністерство фінансів України

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інші податки»