• Посилання скопійовано

Кабмін вводить 5-10% додатковий збір на імпорт

З будь-яких товарів, що пересилаються громадянами на територію України та підлягають оподаткуванню, буде стягуватися додатковий імпортний збір у розмірі 10%

Кабмін вводить 5-10% додатковий збір на імпорт

Уряд завершив консультації з міжнародними фінансовими організаціями щодо введення тимчасових заходів щодо стабілізації платіжного балансу країни, таким чином виконавши умову для введення в дію в 2015 році додаткового збору на імпорт у розмірі 5-10%.

Про це йдеться у розпорядженні Кабінету міністрів №119 від 16 лютого.

"З метою забезпечення реалізації закону... "Про внесення змін до Митного кодексу України про стабілізацію платіжного балансу "вважати консультації з МФО щодо введення тимчасових заходів щодо стабілізації платіжного балансу України завершеними", - йдеться в розпорядженні.

Розпорядження набирає чинності з дня його опублікування.

Крім того, Кабмін у вівторок оприлюднив на своєму сайті постанову №63 від 16 лютого, яким затвердив перелік медичних виробів для проведення гемодіалізу та лікування онкологічних хворих, імпорт яких буде звільнений від сплати додаткового збору.

Як повідомлялося, Верховна Рада в кінці 2014 року за пропозицією уряду ухвалила закон "Про стабілізацію платіжного балансу України", що передбачає введення до кінця 2015 року додаткових 5-10% мит на весь імпорт, окрім критичного, у зв'язку з різким погіршенням платіжного балансу.

Він набуде чинності у разі прийняття відповідного рішення Кабміну, який проводив консультації з торговельними партнерами України. Київ також повідомив про готовність провести такі консультації і в рамках Світової організації торгівлі.

Згідно з документом, додатковим імпортним збором за ставкою 10% будуть обкладатися готові харчові продукти; продукти, жири та олії тваринного і рослинного походження; алкогольні та безалкогольні напої; тютюн і його замінники; оцет; живі тварини (товарні групи 1-24 за УКТЗЕД).

Під 5% збір підпадуть всі інші товари за винятком "життєво важливих", до яких парламент відніс більшість енергоносіїв, а також деякі медикаменти.

Верховна Рада, зокрема, звільнила від додаткового збору електроенергію, неопромінені паливні елементи для АЕС (ТВЕЛи), вугілля, кокс, газ природний (у звичайному та зрідженому стані), нафту і нафтопродукти сирі, бензин і дизельне паливо.

До цієї категорії також віднесені медичні вироби для проведення гемодіалізу та лікування онкозахворювань, фармацевтична продукція і компоненти для її виготовлення, які не виробляються в Україні (за затвердженим Кабміном переліком).

У той же час з будь-яких товарів, що пересилаються громадянами на територію України та підлягають оподаткуванню, буде стягуватися додатковий імпортний збір у розмірі 10%.

Закон вступає в дію з моменту опублікування відповідного рішення Кабміну.

Імпорт товарів в Україну в 2014 році, за даними Держстату, становив 54,38 млрд доларів, впавши у порівнянні з 2013 роком на 28,3%, тоді як експорт скоротився на 13,5% - до 53,91 млрд доларів.

Джерело: Інтерфакс-Україна

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інші податки»