• Посилання скопійовано

Банк забрав заставлене майно – подайте декларацію

Фізична особа (відчужувач) має відобразити дохід від такого відчуження у річній податковій декларації та самостійно визначити та сплатити суму податку на доходи фізичних осіб

Якщо за рішенням суду в рахунок погашення заборгованості за кредитним договором банк набуває права власності на нерухоме (рухоме) майно (оприбутковує на свій баланс), слід вважати, що за рішенням суду фізична особа відчужила власне майно, тобто відбувся перехід право власності на таке майно. При цьому, фізична особа (відчужувач) має відобразити дохід від такого відчуження у річній податковій декларації та самостійно визначити та сплатити суму податку на доходи фізичних осіб відповідно до ст. 172 – 173 Податкового кодексу України.

Разом з тим, банк у разі оприбуткування на баланс такого майна повинен у податковому розрахунку за формою № 1 ДФ відобразити дохід від відчуження фізичною особою нерухомого майна за рішенням суду за ознакою «104», рухомого майна – за ознакою доходу «105».

Нагадаємо, що відповідно до ст. 572 Цивільного кодексу України в силу застави кредитор (заставодержатель) має право у разі невиконання боржником (заставодавцем) зобов’язання, забезпеченого заставою, одержати задоволення за рахунок заставленого майна переважно перед іншими кредиторами цього боржника, якщо інше не встановлено законом (право застави).

Застава виникає на підставі договору, закону або рішення суду.

Звернення стягнення на предмет застави здійснюється за рішенням суду, якщо інше не встановлено договором або чинним законодавством.

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДФО»