• Посилання скопійовано

Нацбанк роз'яснив нюанси оподаткування процентних доходів фізосіб

Зокрема, розглянуті питання щодо обліку утриманого ПДФО у вигляді процентів та щодо операцій, пов'язаних з купівлею та продажем іноземної валюти

Нацбанк роз'яснив нюанси оподаткування процентних доходів фізосіб

Нацбанк у листі від 22.08.2014 р. № 12-111/46867 роз'яснив кілька питань щодо оподаткування процентних доходів фізичних осіб, а саме:

1) Облік утриманого ПДФО у вигляді процентів (далі - податок)

З огляду на те, що податок до бюджету сплачується в гривні, банк має перерахувати суму податку, утриманого з нарахованих процентів в іноземній валюті, в гривні. Під час нарахування (отримання) доходів в інвалюті такі доходи перераховуються у гривні за валютним курсом НБУ(офіційний курс гривні до іноземних валют), що діє на момент нарахування (отримання) таких доходів.

Нарахування процентів банк здійснює з періодичністю, визначеною обліковою політикою, але не рідше ніж 1 раз на місяць.

На дату нарахування таких доходів банк утримує податок з суми нарахованих процентів та зараховує його на балансовий рахунок 3622 "Кредиторська заборгованість за податками та обов'язковими платежами, крім податку на прибуток" для подальшого перерахування загальною сумою за податковий (звітний) місяць в установлені строки.

2) Щодо операцій, пов'язаних з купівлею та продажем інвалюти

Під час утримання податку з суми нарахованих в інвалюті процентів уповноважений банк здійснює операцію з купівлі іноземної валюти за гривню за офіційним курсом гривні до іноземних валют.

Об'єктом оподаткування зпенсійним збором є сума операції з купівлі іноземної валюти в безготівковій та/або готівковій формі.

 Отже, у цьому разі уповноважений банк виступатиме покупцем іноземної валюти та відповідно до вимог законодавства має сплатити пенсійний збір.

3) Повернення банком надлишково утриманої суми податку у разі дострокового розірвання договору вкладу (депозиту) в інвалюті, якщо умовами цього договору передбачено перерахунок процентів за нижчою ставкою

У разі дострокового розірвання договору вкладу (депозиту) в іноземній валюті та перерахунку процентів за нижчою ставкою повернення надмірно утриманих сум податку з процентних доходів здійснюється також у гривні.

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДФО»