• Посилання скопійовано

Оподаткування дивідендів: позиція ДФСУ

Застосування ставок ПДФО у розмірі 5 або 20 % на суми доходів, нарахованих у вигляді дивідендів, залежить від того, чи є податковий агент платником податку на прибуток підприємств

Оподаткування дивідендів: позиція ДФСУ

ДФСУ у листі від 21.01.2015 р. № 1665/7/99-99-17-02-01-17 роз'яснила питання щодо адміністрування податку на доходи фізичних осіб та військового збору.

У листі, зокрема, зазначено, що застосування ставок ПДФО у розмірі  5 або 20  % на суми доходів, нарахованих у вигляді дивідендів,  залежить  від того, чи є податковий агент платником податку на прибуток підприємств.

Крім  того, дивіденди, нараховані  на  користь  фізичних  осіб  (у  тому числі нерезидентів) за акціями або іншими корпоративними правами, які мають статус привілейованих або інший  статус, що   передбачає   виплату фіксованого розміру дивідендів чи суми, яка є більшою за суму виплат, розраховану на будь-яку іншу акцію (корпоративне право), емітовану таким платником податку, прирівнюється з  метою  оподаткування  до виплати заробітної плати з відповідним оподаткуванням та включенням суми виплат до складу витрат платника податку, тобто за ставками 15 та 20 %.

Згідно з Довідником ознак доходів фізичних осіб у вигляді дивідендів, відображаються у податковому розрахунку за формою № 1 ДФ під ознакою доходу 109.

Дивіденди, які нараховуються на користь платника податку у вигляді акцій (часток, паїв), емітованих юридичною особою  –  резидентом, що нараховує такі дивіденди, за умови, що таке нарахування жодним чином не змінює пропорцій (часток)  участі  всіх  акціонерів  (власників)  у  статутному  фонді  емітента та в результаті якого збільшується статутний фонд емітента на сукупну номінальну вартість нарахованих дивідендів, відображаються у податковому розрахунку за формою № 1 ДФ під ознакою доходу 142.

 

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДФО»