• Посилання скопійовано

Аналітика від Дт-Кт: оподаткування пасивних доходів у 2015 році

З другої половини 2014 року законодавець не полишає намірів запровадити зміни в системі оподаткування пасивних доходів. І ось з початку 2015 року в питанні оподаткування дивідендів, процентів, роялті та інвестприбутку таки відбулися деякі зміни

Аналітика від Дт-Кт: оподаткування пасивних доходів у 2015 році

Завдяки змінам, внесеним до ПКУ Законом №71(1), з 01.01.2015 до складу місячного оподатковуваного доходу входять і пасивні доходи. Їх перелік регламентовано пп. 167.5.3. ПКУ і у порівнянні із попередніми переліками, їх склад дещо змінено. До складу пасивних доходів з метою оподаткування ПДФО(2) включено:

роялті;

дивіденди;

проценти на поточний або депозитний (вкладний) банківський рахунок та проценти на вклад (депозит) у кредитних спілках(3);

інші проценти (у тому числі дисконтні доходи);

процентний або дисконтний дохід за іменним ощадним (депозитним) сертифікатом;

плата (відсотки), що розподіляється відповідно до пайових членських внесків членів кредитної спілки;

дохід, який виплачується компанією, що управляє активами інституту спільного інвестування, на розміщені активи відповідно до закону, включаючи дохід, що виплачується (нараховується) емітентом у результаті викупу (погашення) цінних паперів інституту спільного інвестування, який визначається як різниця між сумою, отриманою від викупу, та сумою коштів або вартістю майна, сплаченою платником податку продавцю (у тому числі емітенту) у зв’язку з придбанням таких цінних паперів, як компенсація їх вартості;

дохід за іпотечними цінними паперами (іпотечними облігаціями та сертифікатами) відповідно до закону;

відсотки (дисконт), отриманий власником облігації від їх емітента відповідно до закону;

дохід за сертифікатом фонду операцій з нерухомістю та дохід, отриманий платником податку у результаті викупу (погашення) управителем сертифікатів фонду операцій з нерухомістю в порядку, визначеному в проспекті емісії сертифікатів;

інвестиційний прибуток, включаючи прибуток від операцій з облігаціями внутрішніх державних позик, у тому числі від зміни курсу іноземної валюти.

----1-----

Закон України від 28.12.2014 р. №71-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи».

-----2------

До 01.01.2015 р. пасивні доходи фізособи згадувалися в пп. 1 п. 292.1 ПКУ, до них входили доходи у вигляді процентів, дивідендів, роялті, страхові виплати і відшкодування (це відповідало і визначенню, встановленому пп. 14.1.268 ПКУ). Водночас, за пп. 14.1.54-14.1.54 ПКУ до доходу з джерелом їх походження з України або за кордоном, зокрема, входили проценти, дивіденди, роялті та будь-які інші пасивні (інвестиційні) доходи.

--------------

-----3------

Зверніть увагу, абз.2 пп. 170.4.1 ПКУ визначає ставку оподаткування таких доходів на рівні 15%, а не 20%, як того вимагає пп. 167.5.1 ПКУ. Сподіваємось, найближчим часом ця неточність буде законодавцем виправлена.

--------------------------------

Усі ці доходи, крім дивідендів від платників податку на прибуток, з 01.01.2015 оподатковуватимуться за ставкою 20% (пп. 167.5.1 ПКУ). 

Дивіденди

З 01.01.2015 р. дивіденди можуть бути оподатковані за однією із двох ставок (пп. 167.5.1 та пп. 167.5.2 ПКУ):

20 відсотків — для дивідендів по акціях та/або інвестиційних сертифікатах, що виплачуються інститутами спільного інвестування (крім зазначених у пп. 167.5.2 ПКУ, пп. 165.1.8 ПКУ і в пп. 170.5.3 ПКУ);

5 відсотків — для дивідендів по акціях та корпоративних правах, нарахованих резидентами — платниками податку на прибуток підприємств (крім доходів у вигляді дивідендів по акціях, інвестиційних сертифікатах, які виплачуються інститутами спільного інвестування).

Тобто якщо емітентом є інститут спільного інвестування або ж «єдиноподатник», дивіденди від нього оподатковуватимуться за ставкою 20%. Якщо маємо справу з емітентом — платником податку на прибуток, застосовуємо до таких дивідендів ставку оподаткування 5%.

Крім того, виключено абз. 2 п. 170.11 ПКУ, який дозволяв дивіденди з іноземним джерелом нарахування або нараховані нерезидентами оподатковувати за ставкою 5%. Отже, тепер винятків для таких дивідендів не передбачено. Отримувач доходів за загальним правилом пп. 170.11.1 ПКУ, як і раніше, має подати річну декларацію та сплатити податок за ставкою, встановленою п. 167.1 ПКУ, — 15% або 20%. При цьому такий інвестор має право на зменшення суми оподатковуваного прибутку на частину податків, сплачених за кордоном (пп. 170.11.2 ПКУ).

Податковим агентом за дивідендами, виплаченими резидентом України, є емітент корпоративних прав. Навіть якщо емітент є «спрощенцем» або з будь-яких підстав звільнений від сплати податку на прибуток, при виплаті дивідендів фізособі він є податковим агентом за цими доходами. Оподаткування дивідендів здійснюється на етапі їх нарахування, а це означає, що дивіденди за підсумками 2014 року, нарахування яких буде здійснено уже в 2015 році, будуть оподатковуватися на новими ставками. Якщо дивіденди нараховуються, але не виплачуються, податковий агент має 30 календарних днів після місяця, коли було здійснене таке нарахування (пп. 168.1.5 ПКУ).

Інвестприбуток

Єдиним нововведенням в питанні оподаткування інвестприбутку є вимога під час кожного нарахування платнику інвестиційного прибутку податковим агентом (яким у цьому випадку є виключно професійний торговець ЦП) нараховувати (утримувати) податок за ставкою 20%. Як і раніше, ці нарахування мають бути перераховані до бюджету під час кожного нарахування такого доходу. А за підсумками року платник податків має подати річну податкову декларацію про всі отримані ним протягом звітного року доходи, як оподатковані при виплаті, так і отримані не від податкових агентів (абз. 1 пп. 170.2.9 ПКУ).

Роялті

Визначення терміна «роялті» зазнало змін (оновлена редакція пп. 14.1.225 ПКУ).

Зверніть увагу — додалися і визначення того, які платежі не можуть бути визнані роялті. Так, не вважаються роялті платежі, отримані за придбання примірників (копій, екземплярів) об’єктів інтелектуальної власності, які втілені в електронній формі, для використання за своїм функціональним призначенням для кінцевого споживання. Крім того, не підпадатиме під визначення «роялті» і платежі за придбання речей (у тому числі носіїв інформації), в яких втілені або на яких містяться об’єкти права інтелектуальної власності, визначені в абзаці 1 пп. 14.1.225 ПКУ, у користування, володіння та/або розпорядження особи. 

Відповідно до пп. 170.3.1 ПКУ, оподаткування роялті в основних моментах схоже на оподаткування дивідендів:

ставка оподаткування — 20%, але без будь-яких виключень незалежно від суми отриманого доходу,

під час виплати доходу, отримуваний податок перераховується до бюджету; якщо ж має місце нарахування, але не виплата роялті, строк на сплату податку до бюджету — 30 днів після закінчення місяця, коли таке нарахування було здійснене.

Проценти

З 01.01.2015 внесені Законом №71 зміни створили колізію між нормами пп. 170.4.1 та пп. 167.5.1 ПКУ, тож маємо для оподаткування процентів на поточний та депозитний (вкладний) банківський рахунок і проценти на вклад (депозит) у кредитних спілках — 15% та 20%.

У листі від 21.01.2015 р. №1665/7/99-99-17-02-01-17 податківці стверджують, що актуальною на 2015 рік все таки є ставка 20% (але зазначають, що колізію між статтями 167 та 170 ПКУ слід виправити шляхом внесення змін до ПКУ).

Крім того, головний податковий орган звертає увагу на той факт, що інформація про суми окремого банківського вкладного (депозитного) або поточного рахунку, ощадного (депозитного) сертифіката, вкладу (депозиту) члена кредитної спілки у кредитній спілці, суми нарахованих процентів, а також відомості про фізичну особу — платника податку, якій нараховані такі доходи податковими агентами (банківськими структурами) у формі №1ДФ повинні бути відображені єдиною сумою, без виокремлення окремих категорій доходів (правда, цей механізм у самій формі №1ДФ не реалізовано, див. лист ДФСУ від 06.10.2014 р. №6390/7/99-99-17-02-01-17).

 Юлія Кловська, головний редактор

Автор: Кловская Юлия

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДФО»